Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lečenje medom

Pravilnom upotrebom meda jača se imuni sistem organizma i obezbeđuje zdravlje i vitalnost.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Za primenu meda u medicini su znali stari Egipćani, Vavilonci, Arapi, Grci, Rimljani. Danas dobri poznavaoci pčelinjih proizvoda i apiterapeuti širom sveta smatraju da je zbog svog antitumorskog, hepatoprotektivnog, protivupalnog i kardioprotektivnog učinka, propolis lek 21. veka

Dr Verica Milojković, predsednica Srpskog apiterapeutskog društva, definiše apiterapiju kao komplementarnu naučnu disciplinu, spoj oficijelne medicine i tradicionalnog iskustva iz naroda.
- Sam naziv potiče od latinske reči apis, što znači pčela, i predstavlja primenu meda, polena, propolisa, matičnog mleča i pčelinjeg otrova u cilju očuvanja zdravlja i lečenja. Apiterapija se primenjuje širom sveta, a naročito je zastupljena u Rumuniji, Bugarskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Rusiji, gde postoje vrhunski centri za lečenje pčelinjim proizvodima.
Med je vrlo važna hrana za trudnice, dojilje i decu u svim uzrastima (više o ovoj temi saznajte u tekstu: Med u ishrani dece).

Moć meda
Osim vode, med sadrži proste i složene šećere, vitamine B kompleksa, kao i vitamine C, H, K i D. U medu su biljni antibiotici - fitoncidi, koji poseduju antimikrobnu moć (ubijaju pojedine bakterije, dok drugima zaustavljaju razvoj). Pored bakterija, med uništava razne vrste gljivica, protozoa i ameba.

Priprema za zimu
S obzirom da imuni sistem mora da bude spreman za dane sa temperaturnim oscilacijama, i deci i roditeljima se preporučuje konzumiranje bagremovog meda pola sata pre jela, i to sa dužim zadržavanjem u ustima, ili rastvoren u čaši vode. Kod prvih znakova infekcije, koristi se med u saću ili sa voštanim poklopcem, i to tako što se komadić saća žvaće po 10 do 15 minuta na svaka tri sata. Pri respiratornim infekcijama, koristi se visokoplaninski med od majčine dušice i vranilove trave, jer ima veću antimikrobnu moć. Konzumiranjem meda se podstiče organizam na stvaranje antitela i brže savladavanje infekcije.

 Najbolji način korišćenja meda
Naša sagovornica nam je otkrila koji je najbolji način korišćenja meda.
- Rastvorite med u vodi, voćnom soku, čaju ili mleku, jer će tako biti maksimalno iskorišćena njegova lekovita svojstva. Temperatura tečnosti, pri tome, ne treba da bude viša od 37 stepeni. U protivnom, med gubi svoja antimikrobna svojstva. U dodiru sa metalom, stradaju enzimi u medu, zato ga uvek treba zahvatati drvenom ili plastičnom kašičicom. Nije dobro da se med odmah proguta, već ga treba zadržati u ustima dva do tri minuta, uz stalno "mućkanje". Na ovaj način se dezinfikuje sluzokoža usne duplje, a med se direktno resorbuje (pod jezik, kao nitroglicerin). Za razliku od belog šećera, koji "krade" kalcijum iz zuba deteta, med ga svojim mineralnim sastavom čuva i pospešuje denticiju (nicanje zuba).

Najgori način uzimanja meda
Najgori način uzimanja meda je kada se proguta, a zatim popije voda. Med je higroskopan, velike specifične težine, tako da padne na dno želuca, iritira sluzokožu i oduzima joj vlagu, pa je na taj način oštećuje. Ovom riziku su posebno izložena deca - upozorila je dr Verica Milojković.

M. Ajbl

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica