Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindrom policističnih jajnika

PCOS (polycystic ovary syndrome) - sindrom policističnih jajnika, je veoma složeno oboljenje koje zahvata jajnike. Oko 75 odsto pacijentkinja sa ovim sindromom ima problema sa ovulacijom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kod ovog oboljenja, između ostalog, stvaraju se brojne ciste, odnosno male šupljine koje su ispunjene tečnošću. Jajnici su uvećani, sa velikim brojem folikula (folicul, latinski - mešak) na površini. Folikuli su ispunjeni tečnošću koja okružuje jajnu ćeliju.

Šta se dešava sa folikulima?

U normalnom stanju, ovi folikuli se uvećavaju, sazrevaju, i na kraju prsnu, izbacivši jajnu ćeliju. Ovulacija koja je time nastupila, izazvana je delovanjem hormona koji se oslobađaju u mozgu. Međutim, kod sindroma policističnih jajnika, folikuli ostaju nezreli i nikada ne dostignu očekivanu veličinu - kada prskaju i izbacuju zrelu jajnu ćeliju, koja je sposobna za oplođenje. Za žene sa ovim sindromom to znači da retko, ili nikako nemaju ovulaciju, da su im ciklusi neuredni, a duže vremena ih i nemaju. Obično imaju oko devet ciklusa godišnje, za razliku od prosečnih 13 redovnih ciklusa u toku jedne godine. Ciklusi često mogu da budu praćeni obilnijim krvarenjima.

Koje su posledice PCOS?

Oko 75 odsto pacijentkinja sa ovim sindromom ima problema sa ovulacijom. Bolest se obično otkriva kada žena ne može da ostvari željenu trudnoću. Međutim, oko 25 odsto žena ima ultrazvučno dokazano postojanje policističnih jajnika, ali nema nikakvih problema sa ciklusom ili plodnošću!

Zanimljivo je da oko 25 odsto žena ima ultrazvučno dokazano postojanje policističnih jajnika, ali nema nikakvih problema sa ciklusom ili plodnošću.

Takođe, kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, mogu da se nađu ovakve promene, i to skoro kod svake sedme osobe, što može da se jasno vidi na ultrazvuku. Promene na telu, u vidu pojačane maljavosti, često su praćene znatnim porastom telesne težine.

Šta je uzrok PCOS?

Pravi uzrok za ovakvo stanje još nije otkriven. Jedino se zna da PCOS može češće da se javlja u pojedinim familijama, pa to ukazuje na njegovu genetsku povezanost - s tim da su, po svoj prilici, u to upleteni jedan do dva gena. Interesantno je da, kada se sindrom policističnih jajnika prenosi preko muške strane u porodici, tada muškarci nisu neplodni. Jedino je primećeno da se ćelavost javlja ranije, odnosno pre 30. godine.

Aktuelna istraživanja potvrđuju hipotezu da bi jedan ili dva glavna gena bila odgovorna za nastajanje ovog sindroma.

Multicentrična ispitivanja su pokazala da postoji uzročna veza između insulinske rezistencije i PCOS-a, uključujući preteranu gojaznost. Simptomi insulinske rezistencije variraju od osobe do osobe, pa je u nekim slučajevima to neplodnost ili preterana gojaznost, dok je kod drugih izražen hirzutizam, odnosno preterana maljavost lica i tela. Pojava alopecije, odnosno gubitka dela kose, akne, promene na koži u vidu braon fleka (Acanthosis nigricans), orožavanje pojedinih delova kože, visok nivo holesterola, zamor i mentalna usporenost, opadanje seksualne želje i visok nivo muškog hormona testosterona su uobičajene posledice insulinske rezistencije.

Začarani krug

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas, a koji omogućava da se glukoza iz krvi dopremi u ćelije organizma, da bi se u njima pretvorila u energiju. Kako se kod insulin rezistentnih osoba nivo glukoze u krvi povećava, tako pankreas sve više luči insulin, koji ne deluje. Posledica je da jetra proizvodi sve više triglicerida, u koje spada i ozloglašeni laki holesterol, pa dolazi do taloženja masti, tako da se situacija pogoršava. Posledice se ogledaju u bolestima srčanih arterija, pojavi visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pa i nekih malignih oboljenja.

U stručnim krugovima se još uvek raspravlja šta je prvo: rezistencija na insulin ili sindrom policističnih jajnika. U medicinskom smislu, to je kao rasprava da li je starije jaje ili kokoška! U svakom slučaju, ove dve pojave idu zajedno, odnosno jedna drugu «podržavaju», pa se krug zatvara sa posledicama koje su navedene. Posebnu pažnju treba usmeriti na telesnu težinu, šećer i masnoću u krvi, a neophodno je i posebno tretirati visok pritisak odgovarajućim lekovima i pojačanom fizičkom aktivnošću, koja se pokazala nezamenljivom! Jedina korisna, produktivna dijeta je ona koja se bazira na pojačanoj fizičkoj aktivnosti, čiji rezultat je smanjenje telesne težine.

Istrajnost u fizičkim vežbama, uz smanjenje težine - dovodi do znatnog poboljšanja osnovne bolesti, a to je neplodnost. Jer, PCOS je najčešći uzrok neplodnosti žena. Trudnoća koja se ostvari je nagrada za koju se vredi žrtvovati i biti istrajan.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica