Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta treba da sadrži kućna apoteka?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Želja svakog roditelja je da su mu deca zdrava. Briga je utoliko veća što je dete manje, a mnoge hvata panika ako se zdravstveni problem dogodi bebi, naročito tek rođenoj. Međutim, on će kad-tad da se dogodi jer mlad organizam, stupajući u kontakt sa spoljnom sredinom, reaguje mehanizmima odbrane - koji ga jačaju i čine otpornim prema štetnim agensima u budućnosti. Stoga je prirodno da su mala deca češće bolesna, pošto je potrebno vreme da izgrade potreban nivo sopstvenih odbrambenih snaga.
Srećom, čovek ne dolazi na svet potpuno bespomoćan. Majčina antitela, koja ga štite od infekcija u prvim mesecima života, prelaze putem krvi kroz posteljicu, a nakon rođenja ih beba dobija i kroz majčino mleko. Ipak, to sve nije uvek dovoljno da se savlada bolest, pa je neophodna primena lekova. Osim toga, mala deca žive «opasno», pa je rizik od nesrećnih slučajeva veoma veliki čim prohodaju. Odgovoran roditelj mora u svakom trenutku da bude spreman da pomogne ugroženom detetu, za šta mu je potreban određen nivo zdravstvene prosvećenosti, kao i priručna apoteka koju ume pravilno da koristi.


Šta sve treba da sadrži bebina kućna apoteka

Sanitetski materijal, lekove i pribor.

Posebno izdvojite pribor za prvu pomoć, koji treba da je uvek pri ruci.


Šta sve treba da sadrži kućna apoteka


PRVA POMOĆ

Komprese sterilne gaze (10 malih i 10 velikih)

zavoj (mali i veliki)

Vata

75-oprocentni alkohol

medicinski benzin

Povidon jodid rastvor ili Octenisept

Flaster

hanzaplast (razne veličine)

Makazice

Jomelop G (melem za opekotine)


Ukoliko dođe do povrede, okolinu rane treba očistiti benzinom, a samu ranu Povidon jodidom ili Octeniseptom i pokriti sterilnom gazom, koja se fiksira flasterom ili zavojem. Opekotina će biti manje duboka i bolna ukoliko se na nju odmah nanese melem Jomelop G. Posle ukazane prve pomoći, odojče treba odmah odneti lekaru.


Lekovi u kućnoj apoteci

Iako je primena lekova u domenu stručnjaka, neke treba imati u kućnoj apoteci, pod uslovom da se poznaje njihova upotreba. To su, pre svega, lekovi koji obaraju povišenu temperaturu (antipiretici). U prvih šest meseci, može da se koristi samo Paracetamol (i njegove zamene: Paracet, Panadon, Panadol, Febricet, Miralgin, Eferalgan, Fervex, itd.). A posle toga i Ibuprofen (Brufen), sve do šesnaest godina, kada je dozvoljena upotreba i ostalih antipiretika, pre svega onih koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol, Ambol, Midol i sl.).


Pri doziranju se treba strogo pridržavati uputstva, jer su trovanja ovim lekovima opasna i relativno česta. Pravilo je da ne treba obarati temperaturu ispod 38 stepeni (38,5 stepeni rektalno), jer je ona korisna u odbrani od infekcija. Dakle, u svakoj kući gde živi beba, treba imati jedan od navedenih lekova u obliku sirupa ili čepića. A za decu koja su imala fras, neophodan deo apoteke je i Diazepam u obliku mikroklizmi. On  smanjuje osetljivost mozga na povišenu temperaturu, a time i mogućnost pojave frasa kod predisponirane dece. Takođe, prekida već nastali fras. Mikroklizme se uštrcavaju rektalno, čim se konstatuje povišena temperatura! Uz primenu lekova, dete koje ima povišenu temperaturu treba često pojiti vodom ili čajem (a malu bebu češće dojiti) i okupati u mlakoj vodi (početi sa toplom, uz postepeno dodavanje hladne).

Najnovije

Vesti

Porodica