Da li vam je poznata scena - deca se kupaju, oblače se u pidžame, a onda se ušuškaju u krevetu, čekajući da im mama pročita priču za laku noć. Novo istraživanje je pokazalo da je bolje da tata deci čita priče za laku noć nego mama - evo zašto!

Novo istraživanje koje je vodila dr Elizabet Dursma sa Univerziteta Harvard u SAD-u otkrilo je da deca imaju više benefita od toga kako im tata čita priče nego mama. Prema rezultatima studije, kada tata čita, dešava se više "maštovitih diskusija" i razvoja jezika zbog načina na koji tata prezentuje priču.

Doktorka koja je vodila istraživanje kaže: "Uticaj je ogroman – posebno ako tate počnu da čitaju deci mlađoj od dve godine. Na čitanje se gleda kao na žensku aktivnost i čini se da su deca više raspoložena kada im tata čita – to je posebno."

Izveštaj ove studije pokazuje da da muškarci i žene sasvim različito pristupaju zadatku čitanja. Mame će češće postavljati činjenična pitanja, na primer, "Koliko jabuka vidiš?" S druge strane, tate radije postavljaju apstraktnija pitanja koja podstiču maštu i jezičke veštine njihove dece na rad i razvoj.

Dr Dursma kaže: "Očevi su češće rekli nešto poput: "Oh, vidi, merdevine. Da li se sećaš kada sam imao te merdevine u kamionu?" Ona objašnjava da je to bolje za razvoj jezika dece jer je "kognitivno izazovnije". Drugim rečima, deca moraju više da koriste svoj mozak da bi odgovorila na takva pitanja.

Dakle, tate, sada je zvanično - ovim ste imenovani za glavnog čitača priča za laku noć! Zato uzmite tu knjigu priča, mazite se sa svojim mališanima i čitajte.

U komentarima ispod napišite nam koju priču vaše dete najviše voli da čuje za laku noć!

(Yumama)

BONUS VIDEO:

DA LI PUCAČKE IGRE BUDE NASILJE U DECI? Stručnjaci za Kurir TV: Ne postoji pravilo, ali mogu da utiču na loš razvoj nekog deteta Kurir TV