Prilikom putovanja u drugu zemlju sa detetom važna je dobra priprema, planiranje i organizacija. Jedna mama koja putuje sa ćerkom u Grčku na more, imala je dilemu da li njena devojčica treba da koristi auto sedište.

"Putujemo u Grčku sa detetom koje ima više od 10 godina, ali ona je krupnija i izgleda kao da ima 12 godina. Prerasla je sva sedišta po visini i težini. U Srbiji kada je vozimo nije u sedištu jer ih je prerasla. Kakva su pravila u Grčkoj povodom sedišta? Pročitala sam u novinama jedna od kazni jeste upravo ta za dete i sedište. Znači pitam kada je dete po godinama obavezno da bude u sedištu, ali po konstituciji ne može da bude u njemu. Takođe, busteri su joj mali. Ili šta da kažemo policiji ako nas zaustave i pitaju zašto dete nije u sedištu?" - postavila je pitanje mama u grupi Grčka info.

U poslednjih nekoliko godina, mnogi turisti su plaćali kazne zbog ovoga, a zakoni u Grčkoj su postali strožiji. Novi zakon je doneo obavezu da dete ispod 135 cm mora da sedi u sedištu ili busteru, piše Grčka info.

Deca ispod 3 godine starosti ne smeju putovati u automobilu bez odgovarajućeg sedišta. Sedište za bebe može biti postavljeno na prednjem ili na zadnjem sedištu uz sigurnosni pojas.

Deci mlađoj od 12 godina i visine manje od 135 cm nije dozvoljeno da sede na prednjem sedištu i moraju biti u busteru. Izuzeće od obaveze posedovanja dečjeg sedišta postoji kada se beba prevozi automobilom u vanrednim uslovima.

U slučaju da se dečije sedište ne koristi u prevozu automobilom, upotreba sigurnosnog pojasa je striktno zabranjena. Razlog ovome je činjenica da u trenutku naglog kočenja ili sudara, pojas maloj deci prelazi ispod vrata što može dovesti do gušenja ili drugih teških povreda.

Detetu starijem od 13 godina i visine preko 1.35 m, dozvoljeno je korišćenje sigurnosnog pojasa kao odrasloj osobi bez ikakvih dodatnih ograničenja.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

GRČKA JE NAJNEBEZBEDNIJA DRŽAVA U EVROPI! Okanović otkrio: Pooštrili su mere, sada više ni SRBIMA NE GLEDAJU KROZ PRSTE Kurir televizija