Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodična putovanja: Najbolja mesta za letovanje sa decom u Grčkoj

"Kada kažem more, mislim na Grčku", rečenica je koju često možete da čujete od naših turista, i to sa pravom.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bilo da putujete automobilom, autobusom ili avionom, Grčka je uvek dobar izbor - zemlja čije obale zapljuskuju tri mora: Jonsko na zapadu, Egejsko na istoku, i Sredozemno na samom jugu.

Poluostrvo Halkidiki

Jedno od najpopularnijih i najatraktivnijih grčkih oblasti je poluostrvo Halkidiki, sa svoja čuvena tri prsta.

Koristan savet za roditelje

koji putuju sa detetom starosti između šest meseci i dve godine, koje se još uvek hrani kašicama: ponesite od kuće kašice koje vaše dete jede, pošto je u grčkim radnjama najčešće zastupljen samo jedan brend (Nestle).

Kasandra je prvi, nama najbliži prst, a samim tim i najpopularniji proteklih godina u ponudama domaćih turističkih agencija. Poznat je po mekanom, zlatastom pesku, toplom moru, slikovitim pejzažima i mestima Pefkohori i Hanioti.

Sitonija je drugi prst Halkidikija, koju će vam gotovo sve turističke agencije izdvojiti kao prvi izbor prilikom traganja za idealnim mestom za porodično letovanje. Glavno mesto tog dela Halkidikija je kosmopolitsko letovalište Neos Marmaras, ali vam njega preporučujemo samo za izlete i večernje šetnje. Za boravak sa decom su mnogo bolja sva druga mesta na Sitoniji, koja se smatraju idealnim za miran porodični odmor. 

Povezane vesti

Grčka ostrva

Ukoliko više volite draži letovanja na nekom od preko sedam hiljada grčkih ostrva, dobra informacija je da pojedine domaće agencije nude prodaju karata za svoje čarter letove nevezano od kupovine celog aranžmana. Na taj način možete putem Interneta da nađete i rezervišete smeštaj - prema svojim potrebama i finansijskim mogućnostima, a da ne morate da kombinujete putovanje do Atine sa nekim od

Bilo da putujete automobilom, autobusom ili avionom, Grčka je uvek dobar izbor - zemlja čije obale zapljuskuju tri mora

brodova trajekta. Sa decom je uvek preporučljivo da se putuje direktnim letom.

Ukoliko vam odgovara cena avio karte čarter letova, ostaje da vam preporučimo nekoliko ostrva, odličnih za porodično letovanje. Grčka ostrva imaju, pored ostalih zanimljivih sadržaja, i akva parkove, što će sigurno mnogo da znači vašim mališanima.  

Informacija + Proverite sa turističkom agencijom koju izaberete da li je izostavljena aerodromska taksa iz ukupne cene koštanja, s obzirom da je takve takse zvanično ukinulo grčko Ministarstvo turizma za sve vazdušne luke, osim za Atinu - u periodu od aprila do kraja godine, kako bi se pospešila ovogodišnja turistička sezona. Jedina taksa koja bi trebalo da bude pridodata navedenim cenama, jeste taksa za eventualno poskupljenje goriva, a ona bi iznosila oko 12 evra.

Tasos

Ovo najsevernije grčko ostrvo je neograničenih mogućnosti za bezbrižan, sadržajan i udoban odmor. Stoga mu se mnogi roditelji ponovo vraćaju, uz reči hvale. Poznato je po brojnim uvalama, izuzetno blagoj klimi i peščanim plažama, od kojih je najveća i najpopularnija Zlatna plaža - kristalno čistog peska, uz tamno plavo more.

Do Tasosa se obično ide sopstvenim prevozom ili autobusom. Nalazi se na 820 kilometara od Beograda, što zahteva 11 do 14 sati vožnje, u zavisnosti od datuma putovanja, odnosno gužve na putu i granici. Često se iz tog razloga preporučuje noćenje: ili u Makedoniji, ili dvadesetak kilometara nakon prelaska grčke granice - u mestu Polikastro.

Tasos je sa kopnom povezan redovnim linijama trajekta, a vožnja sa sve ukrcavanjem i iskrcavanjem traje manje od sat vremena. Red vožnje je naročito u letnjem periodu dobro organizovan, tako da ne morate brinuti kako da stignete do kopna, u slučaju potrebe.

Za boravak sa decom se najčešće preporučuju privatni apartmani, a jedno od najlepših mesta za odmor na ostrvu je Limenarija.

Zbog izuzetno bogate vegetacije, nepreglednih borovih šuma i plantaža maslinjaka, ovo ostrvo često nazivaju i „plutajućom šumom“. Odmor jedino mogu da vam malo pokvare ose, kojih ima dosta, ali savet mama koje su letovale na Tasosu - jeste da nikako ne dozvolite da vas one odvrate od odlaska na ostrvo. Na svakom koraku se prodaje Algo gel stik, za slučaj da vas ili decu bocne neka od osica.

Povezane vesti

Rodos

Najlepše ostrvo Egeja, sa prosečnom temperaturom mora od 25 stepeni, svrstavaju u jednu od najinteresantnijih grčkih destinacija. Na ostrvu ima na stotine hotela i velikih turističkih kompleksa, ali za odlazak sa decom preporučujemo ili sam grad Rodos, ili mesto Kalitea, koje se sa istočne strane ostrva gotovo naslanja na glavni grad. Zapadna strana ostrva je vetrovita, pa se potrudite da tamo izbegnete smeštaj zbog dece, posebno zbog čestog „morskog“ problema - bola u uhu.

Često u našim agencijama izdvajaju Faliraki - kao idealno mesto za porodično letovanje. Sigurno i jeste tako, u slučaju da ste smešteni u nekom od zatvorenih hotelskih kompleksa, nešto dalje od „centra“ grada. Faliraki je, možda, najbučnije i najživlje mesto na ostrvu, namenjeno pre svega mladima. Međutim, u ovom mestu se nalazi veliki luna park i Faliraki Aqua Park, pa ga tokom boravka na Rodosu obavezno posetite.

Od izleta, nemojte da propustite obilazak Akropolja na Lindosu, manastira Panoramitis - poznatog po isceliteljskim moćima, kao i odlazak na ostrvo Simi - ostrvo raznoliko obojenih kuća i uskih uličica, poznato po proizvodnji prirodnih sunđera.    

Kos

Grčko ostrvo Kos se odlikuje dugim i toplim letima, i prosečnom letnjom temperaturom vode od 28 stepeni. Lepoti ostrvskih pejzaža doprinosi kombinacija palmi, čempresa i egzotičnih mediteranskih cvetova, ali i zanimljiva mešavina orijentalne arhitekture, grčkog temperamenta i sačuvane tradicije. Za boravak sa decom se preporučuje zapadna strana ostrva, koja je manje vetrovita, a naročito peščana plaža  Lambi, koja se nadovezuje na glavni grad Kos.

Od izleta, nemojte da propustite posetu susednim ostrvima - Kalimnos i Pserimos, kao i turskom gradu Bodrumu. Od ostrvskih znamenitosti, obavezno obiđite etno selo Zia, koje se nalazi na padini planine Dikeos, sa koje se pogled pruža na ceo Kos i okolna ostrva.

Povezane vesti

Krf

Zbog blage klime i velike vlažnosti, ostrvo Krf je poznato po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru i lepim plažama, koje su okružene zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima, sa više od tri miliona stabala.

Iako najlepše mesto na ostrvu, grad Krf ne može da se pohvali lepim plažama, pa se za smeštaj preporučuju Guvija i Dasija - turistička mesta najbliža centru. Odličan izbor je i šarmantni gradić Kasiopi, koji se nalazi na najlepšoj poziciji severnog dela ostrva, udaljen tridesetak kilometara od Krfa.

Prelepo je i ribarsko selo Barbati, koje je na pola puta između pomenutih mesta. Kilometar dugačka peščana plaža sa plitkom vodom je idealna za boravak sa decom.

Bojana Stanković

Porodična putovanja: Najbolja mesta za letovanje sa decom u Italiji

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica