Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremite se za prvi razred u vreme korone - praktični saveti učiteljice

Polazak u prvi razred je velika stavka u životu deteta, ali i roditelja. Naročito u okolnostima pandemije važno je da se sa svojim detetom pripremite za ovaj veliki životni korak.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Učiteljica Lejla Lorens je za Mom.com odgovorila na jedno od najčešćih pitanja koja joj roditelji postavljaju - kako pripremiti dete za prvi razred osnovne škole? 

Iako se sa tim pitanjem susreće svake godine krajem leta, ove godine je zbog pandemije koronavirusa, koja je zahvatila ceo svet, još teže dati konkretan odgovor.

"Pored fokusiranja na aktivnosti, kao što su svakodnevno čitanje u porodici i vežbanje brojenja do 10, držanja olovke i prepoznavanja slova, uvek se više fokusiram na manje akademske veštine koje su podjednako, ako ne i više, vitalne za školski uspeh učenika", objašnjava ona.

To uključuje stvari poput:

1. Proverite zna li vaše dete svoje puno ime i prezime, zna li da prepozna svoje ime napisano na određenoj oznaci.

2. Vežbajte oblačenje i skidanje jakne.

3. Podstaknite ih da govore razgovetno kako biste ih svi čuli i razumeli.

4. Podstičite ih da provode neko vreme sami, daleko od roditelja ili braće i sestara.

5. Naučite ih da nakon jela počiste iza sebe.

Povezane vesti

Ove godine imamo i niz novih parametara kojima se moramo prilagoditi.

"Dok će svaka država drugačije pristupiti pitanju školskih očekivanja usred ove pandemije, evo nekoliko stvari koje će dobro doći mališanima koji se pripremaju za veliku životnu promenu pod neobičnim okolnostima", istakla je Lorens.

1. Naučite decu poštovanju ličnog prostora

To je teško za osnovnoškolce, pogotovo jer je vrlo verojatno da su fizički kontakti normalan deo njihovog svakodnevnog života. Naučite ih beskontaktnim pozdravima, poput mahanja kao alternative zagrljajima.

2. Naučite ih da pravilno peru ruke

Brzo ispiranje nije pravilno. Naučite ih da pevaju pesmice koje su duge otprilike 20 sekundi, i insistirajte na toploj vodi sa sapunom, pa se usredsredite na detaljno pranje.

3. Objasnite kada treba oprati ruke

Decu je potrebno naučiti da peru ruke nakon što dodirnu stvari poput vrata, da ih uvek peru pre jela, a ne samo nakon odlaska u toalet ili dodirivanja vidno prljavih površina.

4. Insistirajte na tome da prestanu sa diranjem nosa

Umesto toga, naučite dete da koristi papirnu maramicu koju će nakon korištenja baciti i potom oprati ruke.

5. Vežbajte nošenje maske

Obavite malo "istraživanje" kako biste pronašli masku koja će biti ugodna vašem detetu i koja mu neće padati sa lica, a zatim vežbajte nošenje maske po kući.

6. Deca traže razloge

Umesto da im jednostavno naredite kako se moraju ponašati, objasnite zašto se sada posebno moraju pridržavati novih smernica. Započnite objašnjavanjem da svi imamo mikrobe, pa im objasnite kako se čuva vlastito zdravlje.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica