Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 saveta kako da odgajite malog Olimpijca

Bilo da vaše dete želi da bude Olimpijac ili da se profesionalno bavi vaterpolom, evo nekih saveta koji će vam pomoći da podržite tu želju na zdrav način.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Velike su šanse da je vaše dete gledalo Olimpijadu, a samim tim i naše vrhunske sportiste poput Davora Štefaneka, Tijane Bogićević, Miloša Teodosića i Ane Dabović kako osvajaju medalje.

Naravno, deca u ovakvim ljudima vide heroje i inspiraciju, pa onda požele da i sama jednog dana kući donesu Olimpijsku medalju. Ovakve želje mogu da podstaknu pozitivno roditeljstvo, a mogu i da postanu izvor porodične disfunkcionalnosti. Bilo da vaše dete želi da bude Olimpijac ili da se profesionalno bavi vaterpolom, evo nekih saveta koji će vam pomoći da podržite tu želju na zdrav način.

Pustite dete da proba novi sport

Saznajte koje sportske klubove imate u blizini vašeg doma, i pustite dete da ode na nekoliko treninga. Ono možda nema dovoljno talenta za Olimpijca, ali ovako se pokreće sjajna zdrava navika. Doktor Džozef Verman, sa univerziteta Kolorado, ističe da sportovi igraju pozitivnu ulogu u dečjem razvoju: "Mladi ljudi mogu dobiti pozitivne stvari iz timskih sportskih aktivnosti koje podstiču saradnju i razvijanje kao člana neke veće, povezane zajednice".

Povezane vesti

Dozvolite detetu da učestvuje u više sportova

Mnogi treneri i sportske organizacije za mlade podstiču roditelje i decu da se fokusiraju isključivo na jedan sport. Dok eksperti savetuju izbegavanje intenzivnih celogodišnjih treninga jednog sporta do kasne adolescencije. Zato dozvolite svom detetu da učestvuje u više sportskih aktivnosti, ako ga one zanimaju naravno. 

Dozvolite mu da napravi pauzu ili odustane

Čak i eltini sportisti prave pauze, nekada i na duže vreme. Međutim, kada dete oće da napravi pauzu treneri tada često prispituju detetovu posvećenost i volju. Realnost je da je povremeni odmor od sporta zdrav, a deca će imati koristi i od nestruktuisanih aktivnosti napolju. “Deca zaslužuju priliku da se fokusiraju na fizičke aktivnosti i igru koja nije toliko vođena pravilima, i koja nije kompetetivna. Ovako se razvija dečja kreativnost, efikasnost i generalno zdravlje,” kaže doktor Verman. 

Budite realni

Nijedan roditelj ne želi da razbije snove svom detetu. Ali činjenica je da manje od jedan posto sportista dođe do tog elitnog ili profesionalnog nivoa. Pomozite detetu da postavi razumne, kratkoročne ciljeve kada su u pitanju sportska postignuća. 

Povezane vesti

Fokusirajte se na pozitivne osobine vrhunskih sportista kako bi ih približili deci

Da, Davor Štefanek je neverovatan rvač, ali je i disciplinovan, posvećen i uporan. Potrudite se da deci istaknete te osobine i objasnite im kakvu ulogu one imaju u njegovom uspehu na na borilištu i van njega. Vaše dete možda neće posati Olimpijac, ali može da ojača i razvije osobine koje će mu pomoći u svim sferama života. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica