Kroz priču sa prvim trenerom, Jovicom Rusom, upoznaćemo vas sa školom hokeja kluba "Crvena Zvezda".

Sa hokejom na ledu je najbolje početi od pete godine. Ali ko želi i hoće, može i kasnije. Mamama je važno reći da je hokej jedan od sportova sa najmanje povreda, iako se čini drugačije. Deca su bezbedna na ledu!


Oprema za hokej
Hokej je skup samo ako vi kao roditelj padnete na suze da vaš mališan želi novu opremu. Nije mu potrebna, bar u početku, jer prvo mora da nauči da stoji na ledu, zatim da savlada osnove klasičnog, pa hokejaškog klizanja. Za početak, klizaljke dobija u klubu. Ako brinete da se ne pokvasi, možete mu umesto deblje trenerke obući nepromočive pantalonice.

Od hokejaške opreme, koja je klupska, koristiće kasnije kacigu i štap. Želite li baš da kupite klizaljke, u početku je nevažno hoće li biti kožne ili plastične. Ali, znajte da cena nije uvek vezana za kvalitet - znači, možete da kupite i jeftinije. Klizaljke obavezno moraju da se naoštre, što može da se učini i u klubu. Kada dođe do štitnika za noge i laktove, do grudnjaka, posebnih hokejaških pantalona sa zaštitom... već ćete znati da li dete želi da se hokejom ozbiljno bavi, pa ćete mu kupovati deo po deo opreme.

U hokejaškom klubu "Crvena Zvezda", čiji se treninzi održavaju u Hali Pionir, imaju i ostale delove opreme. Nešto su dobili od bivših igrača, nešto od imućnijih roditelja, donatora... talente novčano pomažu koliko god mogu.

Prvo škola klizanja
Da bi se otkrilo ima li dete dara za ovaj zimski sport, prvo mora da krene u školu klizanja. U klubu, posle osnovne obuke, mališani prelaze u tzv. prijemno odeljenje, gde uče osnove hokeja. Za prvi deo je potrebno desetak časova. Za drugi - zavisi koliko je dete talentovano, disciplinovano i koliko ima godina.

Led se deli na četiri dela. Kako napreduju, deca prelaze iz jedne u drugu grupu. Posle prvih koraka uče osnove hokeja, a devojčice umetničkog klizanja. Klubovi su im omogućili da mimo ta dva jednosatna termina obuke nedeljno, u prva dva meseca koriste promotivno - besplatno i klupske termine još tri puta nedeljno, ako žele. Tokom zimskog raspusta se pravi pauza.


Turniri na ledu
Prva takmičarska selekcija je osmica, za uzraste od šest do osam godina i održava se kao turnir na trećini leda. Sledeća kategorija je desetka, zatim dvanestica za starije početnike, četrnaestica za pionire, kadete do šesnaest godina i juniore do osamnaest.


Sve prednosti hokeja
Deci koja imaju problema sa disajnim organima, posebno astmom, klizanje se preporučuje kao deo terapije. Ovaj sport, kao muška varijanta - hokej ili mahom ženska, umetnička varijanta - razvija bukvalno sve mišiće tela, koordinaciju, ravnotežu, povećava pažnju, i vrlo je značajan za socijalizaciju. Na suvim treninzima deca usavršavaju motoriku, baveći se i osnovama drugih sportova, prvenstveno gimnastike.

Klubovi hokeja na ledu

Klubovi hokeja postoje u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. "Partizan" ima samo seniorsku selekciju, a pored njega postoje i "Taš", "Crvena Zvezda" i "Beostar".


A tek putovanja! "Crvena Zvezda" svake godine putuje sa decom na pripreme i turnire, često i po zapadnoj Evropi. Sjajan način da dete upozna svet! Ta nezaboravna druženja ostaju za ceo život, a rezultati na semaforu nisu više toliko važni.


Nemojte da mislite kako je vaše dete premalo ili preveliko, uvek je dobro početi sa sportom - bilo kojim i na bilo koji način. A hokej i umetničko klizanje su, posebno zimi, možda najbolji izbor za vaše dete. Imalo ono tri ili trinaest godina.

Željka Zebić