Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportisti u pelenama

Do sredine prošlog veka, sport nije bio toliko «važan», pa ljudi nisu ni bili upoznati sa svim blagodetima fizičkih aktivnosti. Ali, i tada su se nesvesno rekreirali! Posebno najmlađi - kretanjem, najviše na otvorenom. Danas, na osnovu temeljnih istraživanja, imate priliku da detetov «sportski» život i sami organizujete. A evo i kako.

Prve vežbe 

Od rođenja, pa dok dete ne počne da se uspravlja, postoje jednostavne vežbe koje možete da izvodite prilikom presvlačenja bebe. Njih će vam pokazati pedijatar na sistematskom pregledu. Roditeljima čije bebe pate od grčeva, dobro su poznate vežbe sa podizanjem nožica da bi se dete oslobodilo vazduha u stomačiću. Kako raste i počinje da opaža predmete oko sebe, dete će poželeti i da ih dohvati. Tada počinje da se igra - uz pokrete, a ta vrsta aktivnosti vremenom dobija smisao.

Važan je podsticaj

Sa godinu dana, dete će poželeti da imitira starije ili likove iz crtaća, pa mu morate zabraniti da skače sa visine, dubi na glavi, radi špagu, baca razne predmete po kući, pokušava da leti i slično. Ali ga svakodnevno podstičite na trčanje na otvorenom i bezbednom prostoru, čak i ako se bojite da se ne oznoji i prehladi. Takođe ga podstičite na korišćenje stepenica bez vaše pomoći (ali hodanjem, ne puzanjem), na skakanje, prelazak preko prepreka nižih od sredine lista noge, kao i na bacanje manje lopte. U tom uzrastu, dete može početi da vozi tricikl, a ono što se od njega  očekuje - jeste da očima ne prati rad ruku i nogu, već da gleda napred. Fizičke aktivnosti u tom uzrastu ne treba forsirati: one obično traju desetak minuta, a nakon toga se dete brzo zasiti i gubi pažnju.


Sport kroz igru

Kada mališan napuni tri godine, možete da ga uključite u organizovane programe fizičkih aktivnosti za decu tog uzrasta. Ali, sve do pete godine, a u nekim aktivnostima i do polaska u školu, dete mora da bude uvođeno u sport isključivo kroz igru i pažljivim radom. Oni koji se bave dečjim sportom, dobro znaju da rana specijalizacija za neki sport donosi veliku štetu deci, i da u svetu sve više pomeraju starosnu granicu za početak ozbiljnog treniranja ka starijem uzrastu. Zato u klubovima prave grupe za malu decu, u kojima se ona u sport uvode kroz igru i zabavu. Ako ustanovite da u klubu koji ste izabrali tako ne rade, odmah ga promenite!

Izaberite ono što dete želi

Deci u uzrastu od tri do pet godina je na raspolaganju veliki broj takozvanih školica sporta, klubića, sportskih radionica ili igraonica, kao i sportski programi - bilo besplatni ili koji se plaćaju, po vrtićima. Ali, šta odabrati?

Ma kako bilo malo, morate prvo dete da pitate šta mu se sviđa i zašto. Zatim mu ponudite neke programe koji su vama interesantni, objasnite mu da će tamo da upozna mnogo vršnjaka, da se druži, ali mu recite i šta koji oblik fizičke aktivnosti podrazumeva. Za tako malu decu, prvi čas je probni i obično je besplatan. Nije važno i ako bude poslednji!

Danas jedno, sutra drugo

Normalno je da dete brzo izgubi interesovanje za neku aktivnost i počne da se zanima za drugu, da često menja takozvane klubove, školice... Nemojte da ga prisiljavate da istraje samo na jednom - ma šta to bilo, to ćete i onako da radite kada poraste. Potreba za promenama znači da je dete zdravo i radoznalo, da razvija razna interesovanja... nikako da je površno i nestalno. Ono čemu ga vi možete naučiti jeste da vozi bicikl - dvotočkaš, rolere, da baca loptu i hvata je.

I bebe plivaju!

U našim bazenima i školama plivanja, dok dete ne napuni pet godina, to jest ne preraste 120 centimetara - obavezno je prisustvo roditelja u bazenu. Neka deca već od tri godine proplivaju, druga se oslobode straha od vode. U svakom slučaju, sva ojačaju, pa vam se isplati da zajedno krenete na plivačke dečje programe. U Gradskom centru za fizičku kulturu u Beogradu, to ćete moći čim vaša beba napuni mesec dana!

Prvi koraci na ledu i snegu

Dete u uzrastu od tri do pet godina može naučiti i da kliza, a najbolje je da to učini pod nadzorom trenera. U tom dobu je neophodno da, posle osnovne obuke, na rekreativno klizanje idete zajedno i klizate držeći dete za ruku - sporo, bez naglih okreta i pokušaja da skačete, izvodite piruete i slično. Dete može početi i da skija, takođe podnadzorom instruktora, nikako samo i ne na «velikim» stazama.

Čari gimnastike

U uzrastu od tri do pet godina, dete može početi da se bavi i ritmičkom ili sportskom gimnastikom, takođe kroz igru.

U svakom slučaju, za navedene sportove: gimnastiku, klizanje, skijanje, plivanje i borilačke sportove - pravi treninzi, nikako svakodnevni i dugotrajni, počinju u uzrastu od šest do devet godina. A sa polaskom u školu počinju i prva takmičenja, ali tek da dete vidi kako to izgleda.

Sportovi sa loptom

Što se tiče sportova u kojima je lopta glavni rekvizit, sa ozbiljnijim treniranjem se počinje između 10. i 12. godine. Zato se školice-igraonice takvog tipa ne osnivaju za najmlađe, nego za decu od pete godine naviše. Izuzetak su projekti poput mini basketa u vrtićima, u okviru kojih se rade razne vežbe i samo poneki element košarke, krajnje prilagođen dečjem uzrastu. Tek da mališani zadovolje znatiželju i malo se prave važni!

Razvoj i socijalizacija  

Fizička aktivnost detetu treba od malena da postane navika. Ono na taj način pravilno razvija i jača mišiće, poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, jača imunitet. Mnoge organizacije sportova za decu od tri do pet godina kao važan deo časa imaju i rad na disciplini, higijeni i urednosti. U tom uzrastu, sport je više redovna rekreacija, a sa «pravim» treniranjem i takmičenjima se počinje u zavisnosti od sporta, posle osme godine. Veliki su izgledi da dete koje rano počne sa ozbiljnim treninzima - brzo odustane od sporta zbog velikih očekivanja, koja za njega predstavljaju veliki stres i znatno utiču na nepravilan razvoj ličnosti.

Na vama je da ponudite neki oblik fizičke aktivnosti, a na detetu da bira. I ne zaboravite: cilj bavljenja sportskim aktivnostima nije šansa da roditelji preko deteta ostvare svoje ambicije.

Mali Brus Li...

Većina klubova borilačkih sportova, a posebno oni u kojima se trenira tekvondo, aikido, realni aikido i karate - ima grupe za malu decu. Ona polažu za pojaseve i dobijaju diplome, ali je to sve više motivacija nego što je stvarno zasluženo priznanje za sportske rezultate.

Savet roditeljima

Ono na šta roditelji treba da obrate pažnju jeste da dete stiže na «trening» na vreme i bude redovno. Takođe, važno je da provere da li čas počinje obaveznim zagrevanjem i završava se istezanjem. Dete ne sme da vežba gladno i žedno, ali ni da jede neposredno pre časa. Nije potrebno da mu se kalorijski pojačava ishrana, a mora da se obrati posebna pažnja da ne uzima takozvanu brzu hranu, već da mu se ponudi dosta voća i povrća. Mališan treba da prekine sa vežbanjem ako ga nešto boli.

Starosne granice

Atletske discipline, specifični vodeni sportovi, ozbiljni časovi tenisa... kao i prava takmičenja - sve to je «rezervisano» za decu stariju od osam godina. Klubovi u okviru tih sportova mogu da rade sa mlađom decom, ali više rekreativno, pa i vi treba tako da se odnosite prema tome. Pošto je u uzrastu od tri do pet godina najbolje menjati oblik fizičke aktivnosti, školice sporta i slične grupacije su odličan izbor.

I trčanje se danas uči

S obzirom da se deca danas malo kreću, pažnja se najviše posvećuje vežbama prevencije deformiteta kičme i stopala. Kod male dece, radi se na razvijanju motoričkih sposobnosti, koordinaciji pokreta. Kako danas veliki broj dece ne zna da trči, savladavanje ove veštine je u grupi prioriteta.

Željka Zebić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica