SPREMITE SUTLIJAŠ KADA VAM SE JEDE NEŠTO SLATKO: Ovaj desert je uvek bolja opcija od kupovnih slatkiša

Čuveni desert vašeg detinjstva je idealan izbor ako želite da jedete zdraviji slatkiš sa decom. Pripremite ga sa omiljenim začinima i dodacima.

Shutterstock

Sutlijaš ne goji kada se konzumira u malim količinama i veća pažnja se poklanja kvalitetu proizvoda. Ako ne dodate šećer u njegovu pripremu, onda ćete dobiti idealnu užinu za bilo koje doba. Sam pirinač je zasitna, zdrava hrana sa nizom dobrih hranljivih materija, koja vam pomažu da držite nivo holesterola pod kontrolom, nivo šećera u krvi i, na kraju, ali ne i najmanje važno, kontrolišete varenje.

Ne samo tokom perioda rasta deteta, već i uopšte, preporučuje se da ishrana uključuje čitav niz hranljivih materija kako bi telo imalo sve što mu je potrebno da izbegne neravnoteže i nedostatke. Telu su potrebne dobre masti da bi se harmonično razvijalo, tako da mlečni proizvodi igraju važnu ulogu. Potrebna je i dobra količina vlakana da bi sistem za varenje normalno funkcionisao.

 Nervnom sistemu, posebno kod dece, potrebne su masti za harmoničan razvoj. Najvažniji aspekt je razumevanje ishrane, odnosno da je potrebno da svaki dan dete ima najmanje dve porcije voća i povrća, ali i ponešto iz ostalih kategorija namirnica.

Kuvanje kod kuće je zdravije

U poređenju sa komercijalnim žitaricama koje imaju višak šećera i drugih sastojaka, sutlijaš je uvek zdraviji i hranljiviji.

To je niskokalorični desert, mnogo sitijii od bilo kog drugog slatkiša i nudi vam dobar izvor ugljenih hidrata u zavisnosti od načina na koji ga pripremate. Možete u potpunosti da izbegnete šećer i zasladite ovaj divni desert sa malo domaćeg džema ili javorovog sirupa.

Druga opcija za zaslađivanje je da dodate šaku suvog grožđa koje ste prethodno potopili u malo toplog mleka. Tako ćete imati koristi od još više hranljivih materija i više nećete biti u iskušenju da dodate veću količinu šećera.

Praktično, količina šećera i konzervansa je problem kupovne hrane. Pripremajući hranu kod kuće, imaćete kontrolu nad sastojcima, začinima i posebno nad porcijama.

Kada je u pitanju sutlijaš, možete da ga začinite vanilom, ovo će zadovoljiti sve sladokusce i više nećete biti u iskušenju da ga zasladi više nego što je potrebno.

Takođe možete da koristite bademovo, pirinčano, sojino mleko i tako malo više unesete raznolikosti u svoju ishranu sa nutritivne tačke gledišta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi  Tiktok/yana_mom_