Recepti za kiflice, krofne, štrudle i razna druga peciva su na svakom koraku. Svi oni se po nečemu razlikuju, ali kako se ne bi opterećivali raznim sastojcima, donosimo vam recept za jedno testo od kog sve možete da pravite. U pitanju je ludo testo od kog možete da pravite sve vrste slanih i slatkih zalogaja, a da ne zaprljate previše. Izuzetno je praktično i zbog toga što može da stoji u frižideru po nekoliko dana, i samo kada vam je potrebno, izvadite, rasklagijate i umotate šta vam je volja.
Sastojci:
- kiselo mleko 2 dl
- slatko mleko 2 dl
- so 1 kašika
- šećer 2 kašike
- ulje 1 dl
- kvasac 1 kockica
- brašno 2 šolje
- mlaka voda pola čaše
Priprema:
Naspite mlaku vodu u posudu i dodajte kvasac. Pustite da naraste, a onda dodajte i kiselo i slatko mleko, šećer, so, ulje i izmešajte sve. Na kraju polako dodajte bračno i sve lepo zamesite. Kada dobijete mekanu i glatku smesu, ostavite je da naraste.
Uzmite kesu i namažite je uljem unutra, a onda stavite testo u nju. Neka odstoji 24 sata u frižideru, a nakon toga od dobijenog testa možete praviti šta god poželite.
(Yumama)