Musaka je jelo koje se može praviti na brojne načine, brzo je i ukusno a nutritivno vrlo hranljivo. Donosimo vam recept za bosansku musaku od patlidžana koja se pravi na nešto drugačiji način, peče se kraće a vaša porodica će je sigurno obožavati.
Potrebno je:
- 1 kg patlidžana
- ulje
- jaje
- so
- mlevena paprika
- 0.2 dl mleka
- crveni luk
- 300 gr mlevenog mesa
- biber
- šargarepa
Priprema:
Ogulite patlidžan, operite i isecite na tanke (5 mm) kriške. Posolite ga i sačekajte pola sata da pusti vodu, da ne bi bio gorak. Zatim ga poređajte na nauljenu tepsiju da bude ravnomerno raspoređen, i peći u zagrejanj rerni. U međuvremenu, izdinstajte mleveno meso u koje ste dodali malo mlevene crvene paprike, so, biber, sitno iseckan luk i šargarepu. A u odvojenu posudu umutite jaje, mleko i malo soli sa začinskim povrćem.
Kada se patlidžan ispeče, izvadite ga i na njega stavite izdinstano mleveno meso i prelijte smesom od jaja. Vratite sve to u rernu da se zapeče, a kada bude gotovo i još uvek vruće, možete narendati sir odgore.
(Yumama)