Lekovita svojstva čudesne koprive su dobro poznata, a mogu da je jedu i deca od uvođenja krute hrane, tačnije od šestog meseca. Ona je idealna za podizanje imuniteta kod dece, a kod starijih na vrlo jednostavan način vraća snagu i energiju.
Donosimo vam recept za manastirsku čorbu od koprive koju deca sa slašću jedu, ali i ostatak porodice.
Potrebno je:
- Pola kilograma mladih vrhova koprive
- 2 kašike krupno mlevenog kukuruznog brašna
- Biber i so
- Šargarepa
- Mladi luk
- Peršun
Priprema:
Očistite koprivu, prelijte vrelom vodom i sačekajte nekoliko minuta. Nakon toga je ocedite, a vodu bacite.
U šerpi zagrejte litar vode, a kada provri spustite oceđenu koprivu i pustite da se kuva na srednjoj temperaturi nekih pola sata. Kada se skuva, ponovo je ocedite i dobro izmešajte sa skukuruznim brašnom. Smesu dobro izgnječite viljuškom, prelite vodom, dodajte luk i sitno seckanu šargarepu. Pustite da vri još pola sata.
Na kraju čorbu posolite i pobiberite, ali i dodajte peršun. Neka se kuva još par minuta, ohladite i poslužite.
(Yumama)