Brokoli je jedna od namirnica na koje se deca možda i najviše mršte, a ni odrasli nisu daleko. Međutim, kada se setimo koliko hranljivih namirnica nosi, trudimo se da ga u svakom obliku unesemo u ishranu naših porodica.
Skuvan u slanoj vodi nije neka sreća za većinu ljudi, ali ako promenite način pripreme, vaša porodica će ostati bez reči i zavoleće ga.
Potrebno je:
- 300 gr brokolija
- 1 kašika sušenog paradajza
- 150 gr kisele pavlake
- 1 jaje
- 100 gr kačkavalja
- 10 gr rendanog parmezana
- biber i so po ukusu
- malo maslinovog ulja
Priprema:
Dobro očistite i operite brokoli, a njegovu "nogicu" iseckajte na kolutiće. Kuvajte sve u slanoj vodi nekoliko minuta i pazite da se ne raskuva. Kada je gotov prelijte ga hladnom vodom, i osedite.
Narendati kačkavalj na krupno rende, a parmezan na sitno (ili koristiti već narendani u kesici) i oba sira pomešati. Sušeni paradajz kuhinjskim makazama iseckati na manje komadiće. U činijici viljuškom umutiti jaje i pavlaku, posoliti, pobiberiti i dodati polovinu narendanog sira.
Posudu za rernu podmažite uljem, poređajte brokoli, između ušuškajte paradajz, a onda prelijste sosom od pavlake, sira i jaja. Preko toga pospite ostatak sira.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30-ak minuta, da porumeni. Ako je rerna jača, prekrijte folikom da ne gori.
(Yumama)