Otkriveno zašto deca izrastaju u narcise: Razlog je stvar koju roditelji rade iz najbolje namere

Studija otkrila da stvar koju roditelji rade iz najbolje namere i ljubavi može da utiče na to da deca izrastu u narcise.

Shutterstock

Stručnjaci već dugo pokušavaju da utvrde zašto neki odrasli ljudi postanu narcisi. Jedna grupa misli da preterano ugađanje deci i stalne pohvale od njih prave ljude koji misle da su bolji od svih drugih, usled čega izrastaju u narcisoidne osobe, dok druga grupa smatra da su narcisi postaju takvi jer im kao deci nije pruženo dovoljno topline, pa razvijaju odbrambene mehanizme koji vode u potrebu da ih svi vole.

Međutim, studija sprovedena 2015. godine je pokazala da je jedna od te dve grupe u pravu. Studiju je sproveo Univerzitet u Amsterdamu, ispitujući 565 dece uzrasta od sedam do 12 godina, kao i njihove roditelje, u trajanju od godinu i po dana.

Proveravajući učesnike na svakih šest meseci, naučnici su analizirali dinamiku porodica i sastavljali različite upitnike, ne bi li odgonetnuli kakvu ulogu imaju roditelji u podizanju dece sa narcisoidnim tendencijama.

Rezultati su pokazali da se kod dece koju roditelji preterano hvale pojavljuju tendencije da izrastu u narcisoidne ličnosti, a ne kod onih mališana kojima nedostaje roditeljske topline, prenosi YourTango.

Kako su naučnici istakli, narcisi su okrutni, manipulativni, a mogu da budu čak i skloni nasilju ponekad. Takođe, oni su poručili da će ovo istraživanje roditeljima možda pomoći da budu umereniji u pohvalama, te da deca ne odrastu ubeđena da su bolja od drugih.

Ili, kako su neki stručnjaci ranije istakli, poželjno je da decu hvalite zbog nečega što urade, ali tako da pohvale nikada ne vezujete za njihovu ličnost i karakter, već samo za dela.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu  TikTok/psychologywithdrana