Gabor Mate otkrio šta bi uradio da je ponovo roditelj: Jedno ne bi dozvolio ni sebi ni deci

Svetski poznat stručnjak dr Gabor Mate otkrio je šta bi radio tj. kako bi vaspitavao decu da je sada ponovo roditelj.

Youtube/Screenshot/Rich Roll

Vremena se menjaju, uslovi u kojima danas odgajamo decu nisu oni isti koje su imali naši roditelji ili bake i deke. Brz razvoj tehnologije je u mnogome promenio i našu svakodnevicu, pa je tako sada potpuno uobičajeno da deca već u najranijem uzrastu koriste telefone, tablete, gledaju televiziju i po nekoliko sati dnevno, dok znatno manje vremena provode napolju, igrajući se.

Svetski poznat stručnjak dr Gabor Mate, koji se bavi traumama, zavisnošću i razvojem dece, dotakao se upravo te teme, otkrivajući na koji način bi vaspitavao decu da je sada ponovo roditelj.

"Da sam sada ponovo roditelj, ne bih dozvolio svojoj deci da prilaze društvenim mrežama godinama, godinama. Ne bih im dao da gledaju u ekran, osim možda u mom prisustvu dok razgovaraju sa bakama i dekama preko ’Zuma’. Ne bih im dao telefon u ruke, ne bih im dozvolio nikakve igrice na ekranu", rekao je ovaj stručnjak, podvlačeći šta je važno za mališane i njihov razvoj.

"Deca moraju da se igraju. Slobodna spontana igra u prirodi, to je evolucijski određena potreba deteta. Osim toga, ovi uređaji nisu samo zavisnički, oni su napravljeni tako da stvaraju zavisnost. I ako se urade skeneri mozga dece stare tri ili četiri godine koja previše vremena provode pred ekranom, to oštećuje njihov mozak. Mozak je oštećen i to se vidi na skenerima".

Dr Gabor Mate svestan je da je deo problema i to što roditelji previše koriste telefone, a ne samo deca, zbog čega je za kraj imao važnu poruku:

"I sigurno ne bih sedeo gledajući u svoj telefon. Da li stvarno želite da vaša deca steknu utisak da je ova stvar (telefon, prim. aut.) važnija od njih? To je poruka koju dobijaju".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Digitalna demencija kod dece  TikTok/stricek_dusko