Kako izgleda Montesori vaspitanje? Ne pomažete i ne ometate dete kada se trudi

Pravila Montesori vaspitanja sjajno zvuče ali roditeljima je nekad izazov da ih primene, jer zapravo moraju da puste dete da se odvaži da uči na greškama, rizikuje i samo savladava životne prepreke.

TikTok Prinscreen montessori.mothering

Podstičite istraživanje i učite mališane da preuzmu odgovornost za sebe, svoje stvari i okolinu. Montesori pravila su vrlo jasna tako da često uključuju praktične aktivnosti poput pospremanja igračaka ili sobe ili spremanje sopstvenih obroka. Zlatno pravilo Montesori pristupa je: “Nikada ne pomažite detetu u zadatku za koji ono oseća da može da ga samo uradi.”

 Jedna mama upravo je pokazala kako je primenila ovo pravilo u videu, u kome se vidi njen mališan u savladavanju konjića za ljuljanje.

Deca uče kroz iskustvo. Od rođenja do 6 godina dete je sposobno da uči nove stvari bez napora i nesvesno, samo ako je u pravom okruženju i ima priliku da istražuje. U Montesori konceptu to se naziva upijajući um. To znači da dete može da "upija" nove informacije poput sunđera. “Najvažnije razdoblje života nije doba studiranja, već ono najranije, razdoblje od rođenja do šeste godine. Jer to je vreme kada se najviše razvija dečiji mozak i formira sama čovekova inteligencija.", tvrdila je Marija Montesori.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids