I DOBRE I LOSE NAVIKE DECA UČE OD RODITELJA: Prvih 7 godina je ključno u formiranju ličnosti

Deca nas imitiraju od malih nogu, kada usvajaju većinu ponašanja. Nesvesno ili ne, mališani imaju tendenciju da se identifikuju posebno sa roditeljem istog pola, ponavljajući njegov model ponašanja.

Shutterstock

Čak i ako se ne ispolje u trenutku kada su naučeni, obrasci ponašanja, bili oni pozitivni ili negativni, ostaviće traga kasnije na ličnost mališana. Na primer, autoritet roditelja se može imitirati u kasnijem dobu, kada to dete postane i samo roditelj i bude strogo prema svom sinu ili ćerki.

Prvih sedam godina je ključno

Obrazovanje koje se nudi deci u prvih sedam godina ostavlja traga na emocionalne i socijalne veštine. Nažalost, postoji tendencija da se zanemari kvalitetno vreme koje roditelji treba da posvete svojoj deci. Nije dovoljno da dete dobije ono što je neophodno za svakodnevni život, važno je da dobije naklonost i uključenost roditelja. Zbog ubrzanog tempa života ovih dana, roditelji, sve zauzetiji, šalju decu u vrtiće sa produženim radnim vremenom ili dodatne van nastavne aktivnosti. Uz sve ono dobro što ovde uče, doprinos porodice u „stvaranju” budućeg čoveka je veoma važan, jer obrazovanje stečeno u porodici ne može da zameni ni vrtić ni škola. Od učenja higijenskih navika, poput pranja ruku ili zuba, do velikodušnosti ili naprotiv, sebičnosti, sve se uči posebno tokom prvih sedam godina, kod kuće.

Agresija se (i) uči u porodici

Kada su veoma mala, deca imaju agresivne sklonosti posebno da bi dobila ono što žele. Međutim, sa drugom decom, agresija postaje uobičajen način rešavanja njihovih problema ako se ne koriguje. Jedno od objašnjenja za ovo je imitacija nasilnih reakcija koje vide u porodici.

Isto tako, dete će preuzeti od roditelja, imitacijom - učtivost, sebičnost, poštovanje, čast, velikodušnosr, pristojnost. Većina roditelja od prvih godina uči svoju decu da razlikuju šta je dobro, a šta loše, ali jednostavna komunikacija nije dovoljna, jer dete teži da ono što vidi kod kuće i radi. Dakle, ako odrasla osoba krade, laže ili psuje, ove radnje se lako mogu naći i u ponašanju deteta.

I gojaznost se nasledi

Roditelji u porodici uče decu da jedu zdravo ili ne. Lekari skreću pažnju roditeljima da oni usvajaju zdravu ishranu ako žele da zaštite svoje mališane od opasnosti gojaznosti, faktora rizika za dugoročno zdravlje dece. Kada roditelji konzumiraju brzu hranu, gazirana pića ili mnogo slatkiša i, što je još gore, ponude ove kalorijske bombe svojoj deci, mališani će steći naviku i konzumiraće ih u adolescenciji i odraslom dobu. Vrlo je verovatno da će poroke poput pušenja i konzumiranja alkohola kopirati, posebno u adolescenciji.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik da se deca ne svađaju  TikTok/oh.henrys