DA LI DECI TREBA ZABRANITI TIK TOK? Roditelji u strahu zbog “opasnog” sadržaja, psiholozi sve objasnili ANKETA

Da li deci treba zabraniti Tik Tok? Odgovorite na našu anketu i saznajte šta govore stručnjaci...

Shutterstock, Diego Thomazini

Nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u javnosti se polemiše o tome koliki uticaj na decu ima društvena mreža TikTok, kao i da li ukidanje iste može smanjiti stopu nasilja i poboljšati bezbednost dece. Od same pojave, Tik Tok je mreža koja izaziva razne dileme i polemike u društvu. Od raznih izazova koji su opasni i mogu ugroziti život dece, do TikTokera koji imaju utiocaj na najmlađe - sadržaj na ovoj mreži je raznovrstan, a algoritam pamti ono što vam je najzanimljivije i ponavlja slične sadržaje kako bi što duže korisniku držao pažnju.

Istina je da sve više dece aktivno koristi ovu društvenu mrežu, bilo da gleda snimke ili se istovremeno snima i objavljuje ih. Ovih dana jedno od čestih pitanje jeste - Da li treba deci zabraniti Tik Tok? Vaše mišljenje možete iskazati glasanjem u anketi ispod, a evo šta kažu psiholozi i stručnjaci.

Anketa

DA LI DECI TREBA ZABRANITI TIK TOK?

Glasalo je 59 korisnika

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić nakon tragedije koja se dogodila dala je predlog - "Moj predlog društvu je da probamo da na mesec dana ukinemo Tik Tok i ostale društvene mreže, da se deca resetuju i da odmore od svega. Pa, da vidimo kakav će rezultat biti."

U izjavi za RTS, psiholog Nikolina Šarac objasnila je da nije rešenje ukinuti Internet, jer to može da bude pozitivno i inspirativno mesto, sve dok smo svesni rizika koje ono nosi. Kako je navela, potpuna zabrana nije rešenje jer zabranjivanje podstiče još više želju kod deteta. Osim toga potpuna zabrana remeti odnos između roditelja i dece. Preporuka je da se unutar porodice donesu pravila i da se napravi plan korišćenja ekrana u zavisnosti od uzrasta deteta, kao i da vreme pred ekranom ne sme da zameni druge aktivnosti deteta koje su važne za njegov psiho-fizički razvoj.

Ana Mirković, psihološkinja, voditeljka i scenaristkinja serijala "Porodična mreža" koji se emituje na RTS-u, istakla je da je važno da roditelji više uče i saznaju o tehnologiji i mrežama koju deca koriste, kao i da nije rešenje u modernom dobu ukinuti deci digitalnu komunikaciju.

"Apelujem na roditelje da naučimo nešto o Tik-Toku. Deca se boje da će im zabraniti upotrebu telefona ili kompjutera, a to je nedopustivo u ovom dobu, moramo da se otvorimo i onda ćemo otvoriti dvosmerni kanal komunikacije sa decom", rekla je Ana Mirković.

Izvor: Yumama