Međutim kada niste roditelj, baš kao što se kaže, sve dok niste u tuđim cipelama, verovatno bi trebalo da ćutite, kada je vaspitavanje tuđe dece u pitanju.

Deleći svoju priču, 26-godišnji tata je je napisao: „Imam troje dece ispod pet godina i četvrto dete je na putu. Pre nego što smo dobili decu, moja žena i ja smo imali mnogo ideja o vaspitanju koji ćemo sigurno primenjivati i mnogo prezira prema ljudima koji su bili roditelji na načine sa kojima se ne slažemo. Ali, kao što svaki roditelj zna, zapravo podizanje dece je težak posao i srušićete sve svoje zacrtane principe, kada se nađete u situacijama s mališanima koje niste ni sanjali.

„Moj brat, 22 godine, završava psihologiju, sa nekoliko modula o dečijoj psihologiji i razvoju. Redovno mi govori da misli da su mi „deca sa iPad-a“ razmažena derišta koja će se mučiti u razvoju i da potiču od lenjih, nemarnih roditelja.”

On je obrazložio: „Ne bih rekao da su moja deca iPad deca, ali imaju jedan za njih troje i više vremena provode ispred ekrana nego što bi trebalo… Moj brat takođe ne odobrava činjenicu da deci dajemo slatkiše kao mito ponekad, kao što ih i nekad slažemo.

Svaki put kada mi kaže svoje stavove o roditeljstvu, ja se samo nasmejem i kažem mu da pokuša da bude roditelj, pa ću poslušati njegov savet.”

Ispostavilo se da je brat igrom slučaju bio u prilici da sprovede svoje teorije u delo pošto je paru bio potreban da čuva decu u vrlo kratkom roku.

Tata je napisao: “Kada smo se uveče vratili kući, deca su bila u krevetu i večerala i mi smo mu se iskreno zahvalili. Veoma nam je iskreno rekao da je, sada kada je iskusio kako je biti roditelj, shvatio da je veoma lako ne dozvoliti svojoj deci da koriste ekrane i da nisu gledali TV ili koristili iPad u 12 sati koliko je on bio tamo. Takođe je rekao da je smirio njihove strahove kada je trebalo, čitao im je, nije morao da ih podmićuje slatkišima i da je imao posla sa veoma smirenom opuštenom decom, za razliku od 'derišta' koja su, inače kada su sa mnom (njegove reči).

 Održao nam je 20-minutno predavanje o našem lošem roditeljstvu i da sada kada je bio u poziciji da da savet, on će ga i dati. Planirali smo da mu damo 200 funti da mu se zahvalimo što je ovo uradio za nas u kratkom roku i tako dugo brinuo o deci, ali smo ga poslali kući bez ikakve plate.”

Uznemiren, otac je odlučio da svom bratu kaže šta tačno misli o njemu i njegovom 'savetu' i pozvao ga je sledećeg dana da mu kaže šta misli. Nastavio je: “Rekao sam mu da cenim što brine o deci, ali bilo bi bolje da ih neko vreme ne viđa i da je to što nas je izribao,  posle dana punog stresa, pokazalo je koliko je on zaista nezreo.

“Rekao sam mu da on zapravo ne zna ništa o roditeljstvu jer nije roditelj. Priznajem da sam možda otišao predaleko, ali mama me je kasnije pozvala da mi kaže da moj brat plače, a ona me nazvala užasnim jer je samo pokušavao da pomogne, a ja sam očigledno loš roditelj kada tako grubo postupam prema dobroti drugih. Moj brat i roditelji se ne razgovaraju više sa mnom.”

Ljudi koji su pročitali objavu na Redditu brzo su ponudili neku istinu o „prevarenim“ mami i tati. Jedna osoba je napisala: „Ti i tvoja žena delujete agresivno i osuđujuće. Nešto mi govori da ti tvoj brat nije držao predavanje o tvom roditeljstvu, već je prijavio šta su deca radila, a ti si to shvatio previše lično.” Drugi korisnik je napisao: „Zvuči kao da je tvoj brat bez dece mnogo bolji roditelj od tebe. Možda da ga poslušaš?"

Međutim, drugi korisnici su mogli da vide obe strane. Jedna osoba je ponudila odgovor: „Vaša deca će na kraju biti derišta ako ne odustanete od podmićivanja i previše vremena ispred ekrana. Kursevi dečje psihologije tvog brata su ga učinili pomalo obraženim. Ipak, ne morate biti roditelj da biste prepoznali loše roditeljstvo, baš kao što ne morate biti vodoinstalater da biste uočili cev koja curi.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šta pedijatrijska sestra ne dozvoljava svojoj deci TikTok/ josierosemueller