Mali čin ljubavi samo je jedan deo obećanja ponosnog tate da nikada neće dozvoliti da mu status slepe osobe „stane na put da bude dobar roditelj“. Entoni Feraro, iz Spring Lakea, rođen je slep - međutim, dok je odrastao, više puta su mu govorili da može da radi šta god poželi u životu. A kada je supruga Keli (35) rodila prvo dete paru pre samo nekoliko meseci, Feraro je bio odlučan da nauči kako da se poveže sa svojom devojčicom kao i svaki drugi otac - sve do rituala čitanja priča za laku noć. Zahvaljujući specijalnoj mašini koja dodaje brajevu azbuku običnoj knjizi, on je u stanju da uradi upravo to.

 „Biti tata je bilo neverovatno, putovanje. Budući da sam slepI tata, pronalaženje načina da se povežem sa svojom ćerkom nije tako lak“, priznao je. Ali ako znam da čitam na Brajevoj azbuci, mogu ih čitati kao i obično. Osećam da je to zaista važan trenutak povezivanja između nas i osećam se tako zahvalno što to mogu da joj čitam.”

Feraro je rođen sa retkim degenerativnim stanjem oka, od roditelja koji su ga uvek ohrabrivali da nikada ne dozvoli da ga njegovo oštećenje sputava. Dok su svi učili da čitaju i pišu u školi, Entoni je učio Brajevu azbuku, na kraju se upisao u školu za slepe. Godinama je trenirao džudo čak i na međunarodnom nivou i u jednom trenutku je čak trenirao za Paraolimpijske igre, pre nego što ga je povreda, barem za sada, onemogućila. I dok su njegovi snovi o zlatnoj medalji možda na čekanju, u međuvremenu je veliki obožavatelj života tate.

„Uvek sam sebi govorio bez obzira na sve, želim da budem tata i da imam porodicu“, rekao je. Osim što je dodao brajevu azbuku u bebine knjige, Feraro je rekao da je svoju ćerku naučio i različitim zvukovima koje ona može da ispušta kako bi privukla njegovu pažnju dok dele vreme zajedno.

„Ona zna da mora da pravi buku da bih je pogledao. Naučila je da koristi više 'gugutanja' sa mnom nego sa mojom ženom, i veoma je glasna”, rekao je Feraro. Ali čak i kada je tiha, ne mogu da vidim osmeh na njenom licu, ali ga mogu osetiti."

I kao zaista dobar otac, Feraro je takođe naučio veštinu menjanja pelena – ispostavilo se da nema ništa od toga, samo nekoliko „dodatnih maramica“ da budemo sigurni.

Sada planira unapred kada će njegova ćerka napraviti prve korake - ona ​​će nositi zvonce na gležnjevima tako da će uvek moći da je pronađe.

„Imam slepe prijatelje koji se plaše da imaju decu u slučaju da je njihovo dete slepo. Ali uvek sam sebi govorio da to nije razlog da nemam decu“, rekao je Feraro. „Svakom detetu se uvek sve može desiti, ali ako moje dete ostane slepo, ko bi mu bio bolji učitelj od mene?“

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko