Sigurno i sami znate mnogo primera, ili možda imate takvu situaciju i u svojoj porodici, da se deca među sobom potpuno razlikuju. Roditelji se obično i sami čude kako je to moguće, kažu "vaspitali smo ih na isti način".

Jedna mama je i na Instagramu videom dokumentovala koliko su njene ćerke različite – jedna trči da se skloni sa kiše, a druga u tome vidi priliku da pije vodu iz oluka. Dečji psiholog Ana Aznar je za newsweek.com objasnila kako je moguće da se deca iz iste porodice drastično razlikuju.

"Kao roditelji mislimo da svu decu tretiramo na isti način, ali je realnost takva da se deca, čak i ako su braća i sestre, rađaju sa različitim temperamentima. Kao rezultat toga, kreiraju različito porodično okruženje, iako žive u istoj kući sa istim roditeljima", pojašnjava psiholog.

"Tako da, iako mislimo da decu odgajamo na isti način, nije tako, jer oni bude različite emocije kod nas i naša različita ponašanja. Možda učimo decu istim vrednostima i uverenjima, ali imamo različit odnos sa svakim od njih jer su od početka različiti ljudi. Osim toga, roditelji nisu jedini koji utiču na decu. Škola, prijatelji, mediji, kao i drugi odrasli ljudi u životima mališana takođe utiču na njih", ističe psiholog Anzar.

"Braća i sestre se razlikuju od početka i zato nikada nisu odgajani isto, čak i ako roditelji smatraju da jesu. Oni često kažu da je drugo dete neposlušnije od prvog. To verovatno ima više veze sa ponašanjem samih roditelja nego dece. Sa prvim detetom su oni obično anksiozniji i više prate savete za roditelje. Kada dođe drugo dete, njima je mnogo lakše i opušteniji su kada su u pitanju rutine i zahtevi", zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/N. Z.)