Majka je najvažnija žena u životu svog sina, a od temelja koje mu ona usadi, zavisiće mnogo toga u njegovom životu. Mamini saveti i vrednosti koje ga nauči u detinjstvu, pratiće ga i kada odraste, zato je američka novinarka Tabita Studer, i sama majka dvojice sinova, sakupila savete drugih mama o vaspitavanju dečaka i objedinila ih kako bi pomogla novopečenim mamama.

1. Ljubite ga puno

Često se u razgovoru sa majkama koje imaju dečake i devojčice može čuti da su sinovi prave maze. Međutim, te male maze mogu već sa godinu dana da postanu veoma živahne, pa čak i grube. Zato je važno da kada vas mališan zagrli i uželi se vašeg dodira, odgovorite na njegovu nežnost. Ljubite ga, grlite i mazite jer je sve to važno za razvoj dece i doći će do izražaja tek kada izraste u muškarca koji se ne stidi da pokaže svoja osećanja.

2. Naučite ga da obavlja kućne poslove

Ne samo što će vam njegova žena jednog dana biti zahvalna, već će vaš sin izrasti u samostalnog muškarca koji sve ume da obavi sam. Zato, ako vas sin posmatra dok kuvate, čistite, spremate veš za pranje, dozvolite mu da pomogne u tome.

3. Ne branite mu da se isprlja i pocepa odeću

Dečaci su uglavnom nemirni i nestašni, što često dovodi do malih nezgoda, isrpljane i pocepane i odeće. Nemojte zbog toga da grdite mališana, imajte na umu da su skakanje, padanje i prljanje samo deo odrastanja koji su kod dečaka obično nešto izraženiji nego kod devojčica.

4. Pokažite mu dobre primere

Crtani filmovi koje dečaci vole najčešće su prepuni mišićavih likova, a vi se potrudite da mu približite i muškarce koji pored mišića "rasturaju" i svojim znanjem, glavom. Pričajte mu o poznatim piscima, slikarima, naučnicima...

5. Pokažite mu primere dobrih žena

Prelepe i prezgodne žene dete će svakodnevno viđati na reklamama, u časopisima i slično. Pobrinite se da vaš sin "upozna" i one koje su u svetu poznate zbog svog talenta, znanja, uspeha. Takođe, dajte mu i primere iz okruženja, pričajte mu o vrednim i brižnim ženama koje se svakodnevno trude.

6. Naučite ga lepim manirima

Deca su poput sunđera, upijaju sve što kažete ili uradite, zato od malih nogu učite svog dečaka lepo ponašanju – od toga kako da jede bez srkanja i mljackanja, do toga da bude pristojan prema starijima, slabijima, prema devojčicama.

7. Ohrabrujte ga da pokazuje svoju nežnu stranu

Često se može čuti da roditelji kažu dečacima: "Hajde, šta plačeš tu, kao neka devojčica", što je potpuno pogrešno. Dete, kojeg god je pola, treba da iskazuje svoja osećanja, a to znači i sreću, i bes, i tugu... Pokažite svom sinu šta je nežnost, a kada je on oseti, želeće da je i sam iskaže prema nekoj bebi, kuci, cvetu...

8. Družite se sa njim van kuće

Možda će dečak u nekoj fazi razvoja želeti da više vremena provodi sa tatom, da idu na sportske događaje, da voze bicikl, igraju fudbal, i to je sasvim OK. Međutim, ponekad se i vi uključite u ovakvu zabavu i pokažite mu da ga razumete u svakom smislu, pa i u tim "muškim" aktivnostima.

9. Dozvolite da oseti poraz

Nijedan roditelj ne želi da vidi svoje dete tužno zbog neuspeha. Ali, poraz je deo života i važno je da mališani već u ranom uzrastu nauče da se nose sa razočaranjima. Što pre shvati da ne dobijemo uvek ono što poželimo, to će mu odrastanje biti lakše.

10. Uključite se u njegov život izvan kuće

Dečaci su kao mali najčešće veoma vezani za majku, ali s vremenom počinju da imaju neka svoja druga interesovanja. Pokušajte da se ponekad uključite u stvari koje vaš sin voli i koje ga zanimaju – na primer, ako voli sport, budite uz njega kada ima utakmice, upoznajte njegovo društvo, simpatiju i slično.

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife

(Yumama/N. Z.)