Nije retkost da dete ima strah od doktora, da vrišti i plače čim uđe u lekarsku ordinaciju. Ali, dobra vest je da možete da uradite nešto kako bi dete prestalo da se plaši i, još bolje, možete da izbegnete ovaj strah.

Prvo što ne treba da radite je da plašite dete lekarima: "Ako ne budeš dobar, doći će teta u belom mantilu da ti da injekciju". Ali svakako, i bez toga se može desiti da se mališan plaši lekara, a doktor psihologije i majka petoro dece, Larisa Surkova, savetuje za wday.ru kako da odlazak kod lekara prođe bez stresa.

Ne plašite dete

Ni u jednom kontekstu ne plašite dete lekarima. Dakle, zaboravite na one čuvene: "Ako ne pojedeš doručak, zaboleće te stomak i moraćeš u bolnicu", "Ako ne opereš ruke moraćeš da primaš injekcije" i slično. Sve to ostaje u glavicama mališana i iz toga se razvija strah, pa dete može da počne da vrišti čim vidi čoveka u belom mantilu.

Ne pričajte loše o doktorima

Nije važno koliko je staro vaše dete, ono razume i pamti mnogo više nego što mislite. Nemojte da pričate pred detetom da se, recimo, vi plašite zubara jer se vaše emocije prenose i na mališana.

Ne krijte ništa 

Bolje je da mališanu unapred kažete šta može da očekuje kod lekara, ali se, naravno, fokusirajte na pozitivne stvari. Na primer: "Kad ti doktor da injekciju, staviće ti šareni flaster, a posle imamo iznenađenje za tebe".

Ne lažite

Ako vas mališan pita da li će boleti, odgovorite iskreno čak i ako je taj odgovor neprijatan. Mnogi roditelji kažu "ma ništa te to neće boleti", ali dete vam neće verovati sledeći put ako ga slažete da nešto ne boli.

Stignite kod lekara ranije

Imajte na umu da su mala deca radoznala i da im je potrebno malo vremena da razgledaju i naviknu se na okruženje. Dakle, idite 10-15 minuta ranije i dajte mu vremena.

Upoznajte ga sa doktorom

Pri svakoj poseti, predstavite doktora svom detetu, podsetite ga šta on radi i kako pomaže deci.

Ne grdite dete

Nemojte da krivite ili posramljujete malilšana ako je uplašen. Njegov strah je stvaran, ne radi to da bi vas nerivrao. Pružite mu podršku i ohrabrite ga.

Igrajte se doktora

Kupite neki od dečjih setova za lekara i igrajte sa kod kuće. Povremeno menjajte uloge, tako da nekad vi pregledate mališana, a nekad on vas.

Pohvalite dete

Uvek nakon posete lekaru zagrlite dete i recite mu kako je bio hrabar i lepo se ponašao.

BONUS VIDEO:

Pravila pedijatra za svoju decu TikTok/beachgem10

(Yumama/N. Z.)