Svedoci smo da je, nažalost, sve više nasilja u školama, kako u srednjim, tako i u osnovnim. Psihoterapeut Biljana Ćulafić je na Instagramu objavila video u kojem je objasnila moguće razloge zašto je to tako.

Naime, ona je pojasnila da se depresivna deca, za razliku od odraslih, ne povlače u sebe, već rade suprotno, to ispoljavaju svojim ponašanjem, tj. agresivnošću do uzrasta od 14, 15 godina.

"Deca koja su agresivna, pa tu negde do 14, 15 godina, na taj način iskazuju tu svoju depresivnost. Dakle, ne kao odrasli ljudi, da se povlače, nego upravo suprotno, kroz nekakvo ponašanje", rekla je psihoterapeut Ćulafić.

Takođe, kao jedan od razloga navodi i to da su roditelji zbog pritiska kapitalizma sve manje sa decom, često rade i po dva posla, zbog čega nemaju dovoljno vremena da budu sa decom, pa slabi roditeljska funkcija, vaspitna moć.

Još jedan od problema koji se tiču nasilja u školama je, prema njenim rečima to što roditelji često ne žele da čuju dobronamerne sugestije učitelja i nastavnika kada ukažu na problematično ponašanje deteta, a dodala je i da "sistem nema način da se izbori ukoliko roditelji tog deteta neće da sarađuju, vi tu praktično jako malo možete da uradite".

BONUS VIDEO:

Pedagog Repac savetuje roditelje kako da prijave nasilje u školi Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)