Mnogi tvrde da su jedinci sebični, ne umeju da dele, razmaženi su... Ne treba pridavati previše pažnje predrasudama koje se često vezuju za odgajanje jedinaca, ali nije zgoreg obratiti pažnju na greške koje roditelji najčešće prave kada imaju jedno dete.

Previše ih štite

Jedna od najčešćih grešaka koje prave roditelji jedinaca je ta da previše štite svoje dete. Prosto, nemaju drugu decu na koju takođe moraju da usmere svoju pažnju, pa je sasvim logično da sve vreme motre na svog mališana i štite ga od svega.

Sasvim je normalno da roditelji žele da zaštite svoje dete, ali preterana zaštita može da ima negativne posledice jer ograničava nezavisnost deteta, prenosi bebesymas.com.

Jako je važno da mame i tate dopuste detetu da samo istražuje svet, naravno, uvek uz odgovarajući nadzor kako bi bilo bezbedno, ali da uz to može da razvija svoje veštine rešavanja problema i samopouzdanje.

Imaju nerealna očekivanja

Često roditelji imaju nerelana očekivanja od svojih jedinaca, kada su u pitanju rezultati u školi, sportu, itd. Stavljaju na dete pritisak da bude najbolje u svemu, izlažući ih time stresu i anksioznosti.

Važno je imati na umu da svako dete ima svoje talente, nešto u čemu je dobro i nešto u čemu nije dobro, ali je najbolje pustiti ga da istražuje ono što ga zainima brzinom koja njemu odgovara.

Ne ohrabruju socijalnu interakciju

Još jedna česta greška koju prave roditelji jedinaca je to što ne obezbeđuju detetu dovoljno prilika za socijalnu interakciju. Pošto nema braću i sestre, detetu je potrebna interakcija sa drugom decom, kako bi razvilo svoje socijalne veštine, komunikaciju, empatiju, sticanje prijatelja...

Preopterećuju ih aktivnostima

Da jedincima ne bi bilo dosadno, roditelji često upadaju u zamku i upisuju ih na sve moguće aktivnosti, zatrpavajući ih obavezama. To detetu ne ostavlja vremena za slobodnu igru, opuštanje, pa čak i dosadu.

Važno je pronaći balans između isplaniranih aktivnosti i slobodnog vremena, kako bi dete imalo priliku i da samo otkriva ono što ga zanima, ali i da toleriše dosadu (što je važno za kreativnost).

Ne postavljaju dovoljno granica

Još jedna česta greška koju prave roditelji jedinaca je da svojim mališanima dopuštaju skoro sve, kako bi "nadoknadili" to što nemaju braću i sestre ili iz nekog drugog razloga, ali uvek s najboljim namerama.

Međutim, važno je da dete ima jasno postavljene granice od najranijeg uzrasta, kako bi naučilo da ima odgovornosti, ali i posledice za svoja dela. Postavljanje granica mališanima daje osećaj sigurnosti i važno je za zdrav razvoj.

Ne uče ih da dele

Čak i kada nemaju braću ili sestre, važno je da mališani nauče da dele. S obzirom na to da su jedinci, njima je uobičajeno da imaju sve za sebe, ali je dobro da nauče da će biti momenata u životu kada će morati da dele.

Zato je najbolje učiti ih deljenju od najranijeg uzrasta – učite ih da nešto podele sa drugim članovima familije, sa drugarima u parku...

Ne uče ih da imaju svoj identitet

Jedinci često imaju poteškoća u uspostavljanju svog jedinstvenog identiteta, koji je različit od identiteta roditelja. Sva deca pokušavaju da imitiraju mamu i tatu, ali je to izraženije kod dece koja nemaju braću ili sestre, oni pokušavaju da udovolje roditeljima u svemu.

Da bi dete uspostavilo svoj identitet, ne treba previše hvaliti njegove sličnosti sa roditeljima. Takođe, treba ga ohrabrivati da ponekad izađe iz zone komfora, da otkiva ono što ga zanima, da gradi sebe.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)