U Rusiji, ovakve prakse, nisu ništa neobično - već rutinske aktivnosti namenjene jačanju dečijeg tela. Međutim, ovaj video je iznenadio korisnike interneta, kako prenosi Ofeminin.

U vrtićima u Rusiji nastavnici ne samo da organizuju kreativne aktivnosti za decu, već i brinu o njihovom imunitetu. Uz saglasnost roditelja, već godinama se koriste prakse za jačanje dečjih slabih organizama, navikavanje na veoma niske temperature i očvršćavanje imunog sistema.

Na internetu se pojavio snimak iz ruskog vrtića u Krasnojarsku koji je šokirao korisnike. Na njoj se vide deca koja stoje u redu ispred zgrade vrtića u snežnim nanosima. Međutim, ne nose jakne, šalove, kape ili cipele. Gotovo su goli i bosi - nose samo gaćice.

Štaviše, i nastavnice su bose, grabe kante vode i polivaju decu. Oni beže vrišteći i smejući se unutar zgrade. Ponašaju se potpuno isto kao i deca u Evropi koja leti se igraju s vodom. Međutim, sada temperature nisu visoke, a hlađenje tela na hladnoći nije prijatno. Međutim, to ne smeta mališanima, kojima je polivanje vodom velika zabava.

Polivaju ih vodom, čak i kada je temperatura -20 stepeni Celzijusa

Ispostavilo se da je snimak koji je izazvao takve emocije kod korisnika interneta deo programa kaljenja koji se praktikuje u nekim ruskim vrtićima. Učešće u njemu nije obavezno, a u aktivnostima koje imaju za cilj jačanje imuniteta dece učestvuju samo deca čiji su roditelji dali saglasnost.

Pre nego što deca izađu na sneg bosa, učestvuju u raznim vežbama kako bi ih pripremila za iskustvo. Odlaze u saunu i imaju intenzivne fizičke vežbe kako bi njihova tela naučila da reaguju na različite temperaturne promene.

Vrtić obezbeđuje da deca učestvuju u vežbama i polivanju i kada temperature padnu do -20 stepeni Celzijusa.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako spavaju deca u Austriji TikTok/ kaitlinklimmer