Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 STILA RODITELJSTVA KOJA DEFORMIŠU I UNIŠTE DETE: Poznati ruski psiholog Mihail Litvak - oni odrastaju u okrutne ljude

Ruski psiholog Mihail Litvak otkriva kako roditelji uništavaju decu - postoje 3 stila vaspitanja koja treba da izbegavaju!

 Mihail Litvak kako roditelji uništavaju decu. Izvor: Shutterstock/Youtube/Printscreen/МЫSLI TV // антителевидение для саморазвития

Ruski psiholog Mihail Litvak poznat je po svojoj knjizi "Psihološki aikido", ali takođe se bavio i vaspitanjem i odgojem dece, a njegove smernice o roditeljstvu iz knjige "5 metoda vaspitanja dece" mnogima su poslužili kao inspiracija. Donosimo vam neke od delova iz knjige, kao i poruku Mihaila Litvaka koji roditeljskistilovi mogu da budu pogubni po dete.

"Šta mislite, od kojih godina treba odgajati dete?" - Mladi roditelji mi često postavljaju ovo pitanje. A ja uvek odgovaram: u materici. I svuda u svetu, pa i ovde, razvijen je program za odgajanje dece u materici. Već imamo statistiku da kada odgajate dete u materici, ono je pošteđeno mnogih neuspeha."

Mihail Litvak je takođe smatrao da se deca vaspitavaju do 5. godine: "Vaspitanje je gotovo sa pet godina. A onda dolazi prevaspitanje. A tehnika prevaspitanja je da se zainteresuje dete, da mu se pokaže da je ništa, tek onda može od sebe da napravi nešto reprezentativno. Ali pre svega, sami roditelji moraju biti "prosperitetni" ljudi. Deci treba pokazati kako da žive srećno, a ne samo to reći."

Psihološka literatura identifikuje mnoge roditeljske stilove koji deformišu ličnost deteta i sprečavaju ga da postane ono što je on sam, a Mihail Litvak u svojoj knjizi "5 metoda vaspitanja dece" izdvaja 3 stila:

"1. Porodični idol
"Obrazovanje mimoze" Cilj roditelja je da zadovolje sve potrebe deteta, želju da ga spasu od bilo kakvih poteškoća. Dete vremenom postaje egocentrično, uvek želi da bude u centru pažnje, da sa lakoćom, bez većih poteškoća, dobije sve što želi. Kada se suoči sa stvarnim životnim poteškoćama, on ne može da se nosi sa njima.

2. Pepeljuga
Majka ili otac su opterećeni detetom, koje to stalno oseća, posebno ako u porodici postoji još jedno dete kome se posvećuje veća pažnja. Takvo vaspitanje doprinosi razvoju povećane ranjivosti i osetljivosti i tajnovitosti.

3. Brutalni uslovi
Surovo postupanje sa oštrim odmazdom za manje prestupe i neposlušnost izaziva strah od roditelja i gorčinu kod deteta. Takva deca često odrastaju u okrutne ljude."

Delovi iz knjige "5 metoda vaspitanja dece" Mihaila Litvaka

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:19
vaspitanje sina za dobrog muža
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica