Plač, nerovza i histerija poznati su mnogim roditeljima. Kada do ovoga dođe, postoji uobičajena fraza od dve reči koju nikada ne bi trebalo deci da izgovarate: smiri se. To tvrdi Rejčel Romer, suosnivač Guilda, kompanije za podršku obrazovanju i majka dvoje dece, prenosi portal index.hr.

"Smirenost se najbolje uči kroz demonstraciju, što je se pokazalo kao ispravno kada su deca u pitanju. Reći detetu da se smiri kada je uznemireno je najgora stvar koju možete da uradite", rekla je nedavno na podkastu Opportunity Divide. Sa njom su se složili i psiholozi Brene Braun i Vorton Adam. Ove reči ne potvrđuju detetove emocije niti mu pomažu da razume svoja osećanja, a mogu čak delovati i kao omalovažavanje.

„Alison Vud Bruks je 2014. objavila rad u kojem je otkrila da će 80 odsto ljudi reći uznemirenoj deci i odraslima da se smire. Ovo je kontraproduktivno jer znamo da je anksioznost intenzivna emocija koja ne nestaje tek tako“, objasnio je Grant. Trio je preporučio dve vežbe koje će deci pomoći da bolje upravljaju svojim emocijama. Prvi uključuje vežbu zajedničkog disanja, koja omogućava detetu da se opusti. Drugi je preoblikovanje anksioznosti.

 „Vud Bruks je otkrio da bi umesto smirivanja bilo bolje anksioznost opisati kao uzbuđenje i reći da je emocija koju doživljavamo neizvesna i da je moguće da se desi nešto loše, ali je moguće i da se desi nešto dobro, “ objasnio je Grant. Roditelji mogu da urade sličnu vežbu sa svojom decom i kroz razgovor zamene frazu smiri se sa „Znam da si uzbuđen, ali...“ „Ovo su dva načina da pomognete deci da budu srećniji i da im pomognete da smire intenzivne emocije“, zaključio je Grant.

BONUS VIDEO

"DECI SE JAVLJAJU TRAUME IZ RIBNIKARA, RODITELJI IMAJU OVAJ ZAHTEV" Ivanović: Ta terapija je najefikasnija, HITNO REAGUJEMO!  Kurir televizija

Izvor: Yumama