Igrališta su jedan od osnovnih dnevnih sadržaja dece, ali koliko su ona zaista bezbedna!? Pročitajte kako možete da budete sigurni da je vaša poseta igralištu bezbedna i šta još možete da uradite da vaša deca budu sačuvana od neprilika.

Za roditelje, članove porodice, staratelje i nastavnike, prevencija povrede je glavna tema. Jer, dok su male ogrebotine i modrice neprijatne, uglavnom su ozbiljni padovi ti koji decu mogu odvesti pravo u bolnicu. Visoke penjalice, tobogani i ljuljaške su takođe izvor broj jedan nezgoda na igralištima i često su razlog za posetu lekaru. Važno je da se sa decom što više vežba i da generalno razviju osećaj sigurnosti tokom kretanja. Ali pre nego što pustite svoju decu da se opuste na igralištu proverite sledeće!

Koliki je rizik od povreda na igralištu? Igrališta su idealna mesta za veliku i malu decu da trče i upoznaju sebe i svet. Padovi dovode do modrica, dislokacija i uganuća, otvorenih rana, preloma kostiju i potresa mozga.

Kako da zntae da li je igralište bezbedno za igru? Kretanje i iskustva poput lakših povreda su izuzetno važni za razvoj deteta. Ovih nekoliko pitanja jesu zapravo provera da li je igralište bezbedno.

Da li igralište ima veliku posetu? Istina je da prazno igralište ponekad može biti pravi blagoslov! Bez redova na ljuljaškama, bez tuča u pesku i bez razgovora sa drugim roditeljima je pravi raj. Ali kada je u pitanju bezbednost, igralište sa gužvom je odličan znak. Staklo u pesku ili mamac za pacove je sezonski otpad, i čak ako postoji upozorenje, ono je možda u međuvremenu otpalo.

Kako izgleda oprema za igru na igralištu? Detaljniji pogled opreme za igralište može biti od koristi. Naprslo drvo, pukotine, ekseri ili oštre ivice mogu dovesti do većih i manjih povreda.

Kakav je opšti utisak o igralištu? Nažalost, vandalizam nije neuobičajen na mnogim javnim igralištima. Znaci ovoga mogu jesu olabavljeni šrafovi, oštećeni konopci ili zidići.

Koliko su čisti igralište i pesak? Ako vidite mnogo smeća na igralištu, staklenih flaša, opušaka, psećih izmeta, zaobiđite ga. Nažalost, slomljeno staklo, špricevi i igle takođe su često problem. Naročito na javnim igralištima, dete uvek treba da nosi cipele, a vi nadgledate svoje mališane u pesku.

Koliko je bezbedna oprema za penjanje? Mnogi tobogani i vežbaonice na otovrenom imaju sigurnosne karakteristike kao što su barijere, prečke i užad koji mogu zaštititi decu od pada. Sa visokom opremom za igralište, merdevinama ili stepenicama često nedostaje najniži stepenik, tako da bebe i mala deca ne mogu da se popnu sami.

Kakva je priroda na igralištu? Možete smatrati bezbednim igralište ako se tlo sastoji od mekog peska, travenjaka, veštačke trave, gumene prostirke, šljunka.

I obratite pažnju na ljuljaške: naročito mala deca ne mogu da procene opasnost od njih i vole da trče ispred ili iza ljuljaške. Zato je najbolje da uvek budete u blizini kada je vaše dete na ljuljaškama.

BONUS VIDEO

park igraliste na starom aerodromu MONDO/Mia Radulović


Izvor: Yumama