Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MODERNI RODITELJI SVE VIŠE OVAKO GAJE DECU, A PSIHIJATAR ISTIČE DA JE BAŠ OPASNO: Šta znači vaspitanje "po ljusci jaja"

Ovaj stil roditeljstva posato je popularan, ali stručnjaci ističu da loše utiče na razvoj dece - evo šta znači vaspitavanje po "ljusci jajeta"...

 Opasan trend u vaspitavanju dece. Izvor: Shutterstock

Psihijatar Kim Sage je na TikTok-u upozorila na novi stil roditeljstva koji se zove "roditeljstvo od ljuske jajeta".

"U srži ovog emocionalno nesigurnog roditeljskog stila je prava emocionalna ranjivost. Ona stavlja dete u poziciju u kojoj uvek mora da bude hiper-budno o tome šta bi se moglo dogoditi", objasnio je dr Sage.

Psihijatar Zishan Khan objašnjava za Parents magazin da je ovaj stil roditeljstva sve popularniji na TikTok-u, ali mnogi nisu svesni da se to ne uči. "Onaj ko prati roditeljstvo u ljusci jajeta je upravo takav", kaže on.

Glavna karakteristika ovog stila je nepredvidljivost. Psihoterapeut Ana Hindel daje primer roditelja u ljusci jajeta.

"Kada roditelj ima nestabilno raspoloženje, ispade i nedosledno ponašanje, deca se "šetaju kao po ljusci jajeta". Zato se to tako i zove", objašnjava Hindel i navodi da je glavna karakteristika ovog stila nepredvidivost.

"Uobičajeno je da neki roditelji brzo menjaju raspoloženja. Najekstremniji oblici roditeljstva u ljusci jajeta uključuju ozbiljno psihičko zlostavljanje koje može da izazove zaokret između roditelja i deteta. Dete se oseća odgovornim za svoje roditelje i krivi sebe kada stvari ne idu prema želji roditelja", dodaje on.

Roditelji koji praktikuju ovaj stil verovatno su odrasli u nestabilnom okruženju i nisu naučili da se nose sa neprijatnim osećanjima. Ako roditelji ne reše svoja prošla pitanja koja izazivaju nestabilnost u sadašnjosti, njihove reakcije utiču na sve oko sebe, uključujući i decu, piše Index.hr.

Prema Hindelu, roditeljstvo u ljusci jajeta može dovesti do dugoročnih poteškoća za dete, uključujući anksioznost, depresiju i nestabilno raspoloženje. Iz tog razloga, savetuju psihijatri, najbolje je potražiti stručnu pomoć od terapeuta. Neke taktike koje mogu pomoći su kognitivna bihejvioralna terapija, psihodinamska psihoterapija i interpersonalna terapija.

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:10
TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu?
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica