Kada deca malo porastu počinju sve više da upijaju naše ponašanje i reči. Mnogi stručnjaci ukazuju da su deca u periodu od 4 do 5 godina u jako osetljivoj fazi, zato treba posebno obratiti pažnju kada im nešto kažemo i šta. Način na koji razgovaramo sa svojim mališanima dalje utiče na to kako oni gledaju na svet i na sebe. Zato neke fraze koje mi često izgovaramo u naletu besa i ljutnje mogu detetu doneti više štete nego koristi.

Stručnjak za roditeljstvo Kristi Ketli ukazala je šta treba, a šta nikako ne treba da kažete svom detetu tokom razgovora. Kristi je zaokružila svojih pet fraza koje treba izbegavati, a roditelji ih često izgovaraju.

"Ne budi smešan"

Deca nikako ne vole da ih neko ismejava niti da im se neko smeje. Za njih je to ponižavajuće i često se zbog takvih stvari povlače u sebe i gube samopouzadanje. Možda ste vi to rekli u šali ili jednostavno je izašlo iz vas, ali ova fraza spada u jednu od najgorih koje deca mogu da čuju.

"Ti si glup"

Iako su mali oni i te kako znaju šta to znači i smatraju da su zbog takve vaše izjave nesposobni. Roditelji ovo najčešće izgovaraju kada dete nešto pogrešno uradi. Nemojte ih zbog toga napadati i "vređati", bolje recite da to nije ništa strašno i da to svakom može da se desi.

mama-dete-svađa.jpg
Shutterstock Mama grdi ćerku

"Veliki dečaci i devojčice ne plaču"

Ova fraza se često čuje u Srbiji posebno kada imate dečaka. Ranije se negovao taj način vaspitanja da dečaci moraju od malena da budu hrabri i da ne pokazuju emocije. Ali prema rečima stručnjaka ako ovo izgovarate svom detetu "ubićete" svaku emociju u njemu. U ranom uzrastu važno je da daca pokažu svaku emociju kako bi naučila da je kanališu, ako im to ne dozvoljavate imaće veliki problem kada porastu.

"Zagrli i poljubi"

Decu ne treba terati da pokazuju nežnost po svaku cenu, neka sami odluče koga će da poljube i zagrle.

"Malo si bucmast"

Ova poruka je pogrešna na više načina - prvi je da ostavljate utisak da sa detetom nešto nije uredu i drugi je da ima loš odnos prema zdravom načinu života. Kao i odrsale i decu to vređa. Pođite od sebe, ni vi sami ne biste voleli da vam neko ovo kaže i često budete uvređeni zbog toga, imajte na umu da deca to mnogo gore doživljavaju.

(Yumama)