Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA I SLUŠALICE: Da li glasna muzika može oštetiti sluh?

Deca obožavaju slušalice i muziku vrlo često pojačavaju do kraja, stoga je briga roditelja potpuno razumljiva. Pogledajte do kakvih problema može doći zbog preglasne muzike.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji se zapitaju da li glasna muzika zaista može oštetiti sluh deteta. Deca generalno mnogo vole da koriste slušalice i da omiljene pesme 'odvrnu do daske'. Nakon što to urade, obično sledi ona roditeljska: 'Gasi to pre nego što postaneš gluv'.

Povezane vesti

Povezane vesti

Glasna muzika, ili pak neki drugi jaki zvuci mogu privremeno ili trajno oštetiti sluh.

Kod nekih ljudi dođe do takvog oštećenja da čuju dosta slabije od drugih, dok kod nekih može doći do potpunog gubitna čula sluha.

Privremeni gubitak sluha može da se dogodi nakon izlaganja jakim zvucima bilo koje dužine trajanja. Ukoliko dete ima trenutni gubitak, nije u mogućnosti da čuje kao što je to moglo ranije. Ipak, to je privremeno i ne bi trebalo mnogo da se zabrinete. Obično se sluh vrati u normalu nakon dobrog sna. Ipak, to neka bude upozorenje za dete da štiti svoje ušo kako bi izbeglo potpuni gubitak sluha!

Tinitus je još jedan problem koji se može javiti zbog slušanja glasne muzike. To je medicinski naziv za zujanje koje čujete u glavi. Iako se sluh vrati u normalu, prečesto slušanje glasne muzike može dovesti do dugotrajnih oštećenja.

Trajno oštećenje sluha se javlja ukoliko neko duži period sluša preglasne zvuke, recimo svakog dana. To znači da se sluh neće vratiti u normalno stanje. Upravo zato radnici sa bučnim mašinama koriste zaštitu za uši.

Slušanje muzike takođe moće dovesti do ovoga, naročito ako dete koristi slušalice.

Zato, kako biste sačuvali čulo sluha kod svoje dece, sugerišite im da bi trebalo da utišaju muziku, naročito kada koriste slušalice.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica