"Veruj mi, znam šta je dobro za tebe" jedna je od najčešćih poruka koje želimo da prenesemo svom detetu, ali vrlo često to ne uradimo mirnim tonom i jednostavnim rečima, te ne uspemo da umirimo dete. 

Najefikasniji način da razgovarate sa detetom jeste da koristite jednostavne reči i rečenice kojim prihvatate detetova osećanja, a ujedno i pratite svoja pravila, savet je stručnjaka.

Postoje rečenice koje bi trebalo sve mame da ponove kada to prilika iziskuje.

1. Moram da razmislim o tome

Mame često imaju refleks da odgovore istog momenta na nešto. Često pritiskamo sebe da moramo razmišljati u trenutku, dati instant odgovor svom detetu. 

Ova brzina u odgovaranju često može dovesti do toga da zažalite zbog svojih reči, nervoze ili stava. 

Rečenica "Moram da razmislim o tome" daje vam autoritet, a njom ujedno i kupujete vreme, ali i učite decu da je važno promisliti o stvarima pre nego što se reaguje. 

Na ovaj način ćete stvoriti i naviku kod dece, pa će je i sami drugarima govoriti, i time sprečiti bespotrebne svađe ili neko spontano ponašanje zbog kog će se pokajati.

2. Kako se osećaš zbog toga

Kada deca urade nešto vredno i dobro, zaista bi bilo lepo pitati ih kako se osećaju povodom toga. Podsetićete dete da promisli o onome što je uradilo, da bude zadovoljno postupkom i svojim osećanjima, a ne samo krajnjim rezultatom. 

Ova rečenica će vam služiti i u nekim malo manje lepim situacijama. Na primer, kada dete dva dana za redom zaboravi da ponese svoj ranac, nemojte odmah reagovati ljuto i iznervirano i nemojte smatrati svoje dete neodgovornim ili neurednim. Pitajte ga kako se oseća zbog toga što je uradilo, pa će zastati i shvatiti da se oseća malo frustrirano i neprijatno, o čemu sigurno ne bi razmišljalo da ga niste podstakli. Sledećeg dana će se setiti tog ružnog osećaja i poneće ranac sa sobom.

3. Hajde da vidimo da li možemo da nađemo nešto dobro u ovome

Kišni dan. Neko je srušio umetničko delo napravljeno od lego kockica. Ili najveći horor od svih - otkazano je druženje. Sve su ovo tužni i teški trenuci za dete. Pomozite mu da rukuje svojim razočaranjima tako što nećete biti ishitreni. Zaista je teško slušati svoje dete kako tako tužno plače, ali pustite ga. Kada se isplače, sedite pored njega i pokušajte zajedno da pronađete nešto dobro u svemu. Biće spremno na odbranu istog trenutka, ali izdržite - podstičite ga da pronađe pozitivnu stranu. Možda nisu danas otišli da se igraju kako su se dogovorili, ali zato sad imate vremena da napravite njegove omiljene palačinke zajedno. 

4. Slušaj svoje telo

Mame bolje poznaju telo svog deteta nego svoje. Znamo koliko su spavali, kad su šta jeli, išli u toalet, čak i kada nisu više bebe. Ipak, ukoliko redovno pratite sve fizičke potrebe deteta, ono će pomisliti kako ono samo ne treba da misli o njima. Kada dete kaže da ga boli stomak, nemojte odmah izgovarati da znate zbog čega, već pustite da samo dođe do zaključaka i obrati pažnju na svoje telo. Tako će naučiti da prepoznaje i razlikuje osećaje - da li oseća leptiriće u stomaku ili je gladno. 

Kada identifikuje šta mu se dešava sa telom, moći će da reaguje na odgovarajući način - otići će u tolaet na vreme, znaće kada je gladno i treba da jede. 

5. Udahni duboko

Svi moramo u nekim momentima da usporimo. Na ovaj način smanjujemo žurbu koju mnoga deca osećaju tokom prelaza sa jedne aktivnosti na drugu. Zato je važno da ih podsetiite da se smire i duboko udahnu. 

Deca posmatraju naše ponašanje, pa ako ni sami ne umete da stanete i smirite se, naučićete dete da ni ono ne radi isto kada se nađe u stresnoj situaciji. Zato je važno da date sebi i svom detetu dozvolu da se odmorite kada je to potrebno. 

6. Hajdemo ispočetka

Kada se detetu ne svidi prvi zalogaj brokolija, kada odbije da podeli igračku sa drugarom ili zahteva da ga odmah vodite u park, ova rečenica je odličan način da ga nežno podsetite kako treba da se ponaša. 

Množina ima dodatnu moć da podseti dete da nema pogovora, jer kada zajedno odlučujete, ne može reći ne. 

7. Odlična ideja

Podrška detetu kada su velike ili male ideje u pitanju će mu pomoći da efikasnije rešava svoje probleme. Bez obzira na to da li mlađe dete odlučuje šta da obuče, ili pak malo starije piše sastav, pa bira temu koju će pisati, recite mu da ideja koju ima vredi i da ima sposobnosti da promisli lepo o temi.

Zapratite nas i na Instagramu!