Jedan od najvažniji dečijih ciljeva jeste da otkriju svoje okruženje i razviju u njemu sopstvenu nezavisnost. Ignorisanje vas kao roditelja je jedan deo tog procesa (ma koliko frustrirajuće bilo). Istraživanjem ovog problema bavila se Ešli Džej, poznati psiholog iz Johanezburga. Pretvaranje da vas ne čuju je način da testiraju vaše granice i spoznaju kakva je vaša reakcija na ovakvu situaciju.

Ešli predlaže šest strategija koje možete primeniti kada se vaše dete pretvara da vas ne čuje:

1. Budite sigurni da su vaši zahtevi specifični i izvodljivi

Zahtevi poput "Sredi svoju sobu", su previše nejasni za mališane. Umesto toga, pokušajte sa nekim konkretnim zahtevom, recimo: "Molim te, spakuj svoje igračke u kutiju".

2. Pojednostavite svoje zahteve

Moguće je da vas dete ignoriše jer ne razume vaše zahteve. "Sa dve godine, detetu su potrebne instrukcije sa svega jednim ili dva zahteva", istakla je Ešli. "Molim te, popni se na sprat i pronađi svoje cipele." ili "Molim te, dođi ovamo i sedi pored mene."

3. Budite dosledni

Ukoliko mu kažete da ustane sa stola, a on vas ignoriše, istog trenutka ga sami podignite odatle.

4. Motivišite svoje dete

Mališani vole da im se laska, tako da komplimenti i nagrade idu ruku pod ruku sa voljom deteta da uradi ono što želite. Na primer "Jako sam ponosna na tebe što si ovako brzo doneo svoju jaknu" ili "Veoma dobro umeš da slušaš". Ešli govori da možete koristiti neki podsticaj kako bi vas dete poslušalo. Neka sličice budu nagrada svakoga puta kada reaguje na vaš prvi zahtev.

5. Koristite alternative za "ne"

Postoji velika verovatnoća da vas dete ignoriše jer previše često čuje "ne". Umesto: "Ne, ne možeš da jedeš slatkiše sada", kažite mu: "Možeš jesti slatkiše posle ručka". Kada detetu date izbor, dajete mu šansu da se pokaže na pravi način. recite "da" kada god možete i koristite svaki momenat da ohrabrite dete pre nego da ga ograničavate. Kada želi da se popne malo više uz penjalicu, bolje kažite: "Hajde da to pokušamo zajedno", nego: "Ne, još si mali za to".

6. Imajte razumevanja

Zamislite sebe u razgovoru sa prijateljicom, kada iznenada morate da prekinete ono što radite da biste obavile nešto drugo istog trenutka. Nemamo uvek vremena da privolimo decu da se voze autom ili da ih molimo da operu ruke, ali, kada god je to moguće, pustite dete da zastane pre nego što istog trena mora da obavi neku drugu aktivnost.

"Ukoliko se brinete što vas dete ignoriše mnogo češće nego što vas sluša, možete porazgovarati i sa doktorom o ovom problemu. Teško da će neki ozbiljan problem biti posredi, ali je dobro testirati sluh ili dozvoliti stručnjaku da da procenu razvoja", ističe psiholog.