Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za srećno detinjstvo: 'Knjigralište' - mesto gde nastaju kreativne, edukativne knjige i igre koje potpomažu razvoj deteta

'Decu zanima vaše srce, vaš pogled i vaša istina', reči su Anđelke Elezović, autorke neobičnog projekta i kreativnog udruženja koje ima za cilj da podrži srećno detinjstvo i harmoničan razvoj što većeg broja dece ali i odraslih ...

  Izvor: Foto: Promo

Iako je, kako sama kaže, rođeni umetnik, Anđelka Elezović se obrela u psihoterapijskim vodama. Bavila se najviše reedukacijom psihomotorike dece sa smetnjama u razvoju i psihoterapijskim radom u pesku (sand play therapy) sa decom i odraslima, što je inspirisalo da piše i slika. Tako je rešila da tekstove iz struke približi ljudima u vidu poezije i da teško sticane životne istine pesnički sroči i ilustruje, onako dečije, lagano, svima razumljivo. Iz svega toga nastalo je "Knjigralište" o kojem smo razgovorali sa našom, veoma zanimljivom sagovornicom.

Šta je "Knjigralište"?

- U pitanju je kreativno udruženje koje se bavi izdavaštvom, edukativnim, savetodavnim i kreativnim radom sa ciljem da podržimo srećno detinjstvo i harmoničan razvoj što većeg broja dece ali i odraslih u različitim razvojnim fazama. Naime, inspirisana dugogodišnjim psihoterapijskim radom, raznobojno iskustvo sa terena, ljubav prema deci, ljudima i umetnosti, nekako sam pretočila u ilustracije i tekstove. Tako je nastalo "Knjigralište". А u "Knjigralištu" nastaju jedinstvene knjige, pouke, ilustracije, video-zapisi, ručno pravljene igračke i igre za stimulaciju emotivnih, saznajnih i kreativnih sposobnosti dece.


Anđelka Elezović; Foto: Privatna arhiva

Ko čini Knjigralište tako posebnim?

- Tim čine talentovani ljudi, povezani porodičnim i prijateljskim odnosima koji veruju u misliju "Knjigrališta" i od srca pomažu da moja mnogobrojna fantaziranja postanu deo realnosti. Nemanja Elezović (administracija) Milena i Jelena Dasukidis (lektura i grafički dizajn), Miloš Mladenović i Miloš Dželetović (web, tehnička podrška) i Marko Trifunović (filozof) su zaista posebni ljudi i profesionalci, na čijem se entuzijazmu i veri sazidalo "Knjigralište".

Na šta najviše obraćate pažnju u radu sa decom? Da li koristite neke određene metode?

- Najkraće rečeno, u radu (i životu) sa decom najvažniji je odnos, hranljiv i podsticajan, u kome se dete oseća sigurno i prihvaćeno takvo kakvo jeste. Odnos je lekovit. Takođe, primer koji deci dajemo svojim načinom života, važniji je od svake reči i tehnike. 

Donirajte i uživajte u poklonima

Do kraja meseca, traje sjajna akcija na sajtu knjigraliste.rs. Ko donacijom podrži rad "Knjigrališta", dobija fenomenalne i izuzetno vredne poklone na kućnu adresu i pomaže autorima da završe i odštampaju nove knjige od kojih se najlepše raste.

Decu te pedagoške koještarije uopšte ne zanimaju. Zanima ih vaše srce, vaš pogled i vaša istina.

Imate i kutak za roditelje, ali i za kolege - na koji način se obraćate njima?

- Tekstovi koje pišem, ne obraćaju se toliko razumu, koliko srcu. Iako su u formi stihova i jednostavnih ilustracija, nose velike istine iz nauke o duši, iz teorije i prakse terapijskog rada. Prezasićeni smo naučnim činjenicama i istraživanjima, kritikama društva, roditelja. Knjigralište pokazuje prstom samo na ljudske vrline – ljubav, saosećanje, dobrotu, milost, mudrost, odgovornost, rast, skromnost, kreativnost, veru i druge nejlepše reči na svetu...

Obraćamo se najvrednijem aspektu čovekovog bića, onom iskonski dobrom i suštinski ispravnom. Naša misija je da podsetimo svakog čoveka koliko lepote, vrednosti i čuda nosi u sebi i da ih pozovemo da to ispolje u svojim rečima i delima. 

Autor ste zanimljivih i korisnih knjiga za decu. Kako su one nastale i kome su namenjene? 

- "Lepotančići u svetu slova" i "Lepotančići u svetu linija" su knjige koje pomažu deci da sa uživanjem savladaju pravilan izgovor glasova, čitanje i pisanje. U pitanju su bukvar i radni listići koji stimulišu sve psihološke sposobnosti koje su temelj za opismenjavanje i dolazeće školske obaveze. Namenjene su deci od četiri do osam godina, mada su nam stizale fotografije, snimci i poruke zahvalnosti i od roditelja sasvim male dece koja bukvalno spavaju sa knjigom, listaju je radosno i nose je svuda sa sobom. Nastajale su preko sedam godina iz direktnog rada sa decom, a satkane su od čiste ljubavi i sasvim istinitih pesama o pravoj deci (koja odavno više nisu deca). Naši mali čitaoci to osećaju i sa lakoćom usvajaju sadržaj i luckaste ideje iz naših knjiga.

A vaspitačice i učiteljice su posebno zadovoljne zbog toga što vežba 'kosa-tanka,uspravna-debela' sada sa "Lepotančićima u svetu linija" postaje deci omiljena aktivnost jer svaka linija ima smisla – pomaže princu da pobedi čarobnjaka i oslobodi princezu. 

Da li pripremate neke nove knjige ili projekte?

- Da, u pripremi su sasvim posebne knjige – "Lepotančići u svetu osećanja" (za razvoj socio-emocionalne inteligencije), "Lepotančići i matemačići" (matematika za najmlađe), "Lepotančice lepotice" – neobične devojčice (za sasvim posebne devojčice) i "Gorostasi" (nešto inspirativno za tinejdžere). 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica