Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 stvari koje nikada ne bi trebalo da branite deci

Određena ograničenja neće decu "spustiti na zemlju", kako mnogi roditelji misle - na taj način ćete im, tvrde psiholozi, usporiti razvoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Psiholozi tvrde da ograničavanja mogu da učine da se dete oseća sugurnije i spokojnije. Međutim, određene restrikcije mogu učiniti upravo suprotno - da uspore detetov razvoj i naprave od njega nesigurnu osobu. To sigurno ne želite, zar ne? 

Pogledajte koje stvari ne bi trebalo da branite svojim mališanima:

1. Da postavljaju pitanja

Dok odrastaju, deca se tek upoznaju sa svetom i stvarima oko njega, te je sasvim prirodno i normalno da imaju milion pitanja za vas. Možda će vam ponekad biti teško da nađete odgovor na svaku radoznalost, ali znajte da kvalitetno provedeno vreme sa decom pomaže njihovom razvoju i stvara čvrstu vezu između vas i deteta.

Povezane vesti

2. Da plaču

Za razliku od ostalih, deca osećaju sve mnogo intenzivnije i življe. Nemojte braniti svojoj deci da plaču i nemojte činiti da se stide svojih suza. Bolje je da im pomognete da shvate zbog čega plaču i pronađete način da to rešite.

3. Da budu pohlepna

Vaše dete ne treba da bude sebično, ali kada su u pitanju njegove igračke, nije u obavezi da ih uvek deli sa drugom decom. Baš kao i što odrasli ne dele svoje stvari sa drugima, tako ne mora ponekad ni vaše dete.

Povezane vesti

4. Da kažu “ne”

Vaše dete nije predmet, ono je ravnopravan član porodice, što znači da ima puno pravo da nešto ne želi i samim tim vam kaže “ne”. Pokušajte da se dogovorite i nađete kompromisno rešenje, tako što će vam dete objasniti zašto ne želi nešto.

5. Da budu glasna

Nemojte sprečavati decu u njihovoj galami. Ovo je jedini period života u kome će im to bidi dopušteno i opravdano.

Povezane vesti

6. Da imaju tajne

Što su vaša deca starija, to će im više biti potrebna prvivatnost. Vi bi, naravno, trebalo da znate šta se dešava u njihovom životu, ali potrudite se da ne prelazite granicu. Poverenje vaše dece je neprocenjivo, te je najbolje da ne rizikujete da ga izgubite tako što ćete im čitati dnevnik, poruke ili ih prisiljavati da vam kažu šta prećutkuju.

7. Da budu ljuta i ljubomorna

I dete je ljudsko biće i ima apsolutno pravo da ima negativna osećanja. Zapamtite da njihova moć volje još uvek nije dovoljno jaka i da ponekad mogu da imaju problema sa kontrolisanjem svojih osećanja. Deca ne treba da prestanu da ispoljavaju svoje emocije, samo jer mi mislimo da nisu dobre.

8. Da prave greške

Niko ne voli da pravi greške, a još je gore kada odrasli prigovaraju zbog njih. Nije iznenađujuće da dete nakon toga nema hrabrosti ništa da uradi u budućnosti.

9. Da se plaše

Mala deca se mogu plašiti doktora, Deda mraza, klovnova, pa čak i od nekih rođaka, i to je potpuno u redu. Nemojte ih posramljivati zbog toga, već im na lep način stavite do znanja da ste tu za njih i da nema potrebe da se plaše.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica