Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred decom bez odeće: Kada je vreme da počnete da zaključavate vrata od kupatila?

Gotovo da nema mame kojoj deca nisu redovna "publika" dok je u toaletu. Pročitajte iskustva roditelja, ali i šta kažu stručnjaci - do kada je to opravdano i da li i na koji način može da utiče na razvoj deteta?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U godinama pre nego što su u vaš život ušla deca roditeljima je najnormalnija stvar bila da posle tuširanja izađu do svog ormara bez odeće ili da se presvlače u bilo kom delu stana. Kada je na svet došla beba koja samo spava i jede, verovatno se nije mnogo toga promenilo. Ali onda je beba počela da raste...

Zbog vašeg mališana počeli ste da ostavljate otvorena vrata od tolaleta, i vaše dete je počelo radoznalo da traži mamu i da ulazi i kada se tuširate. Kada se to desi jednom, može da bude i smešno i simpatično, kada se to desi više puta, može po malo i da vas izluđuje što nemate vreme za sebe ni u najintimnijim momentima, a onda vremenom počne da bude malo i neprijatno.

To je momenat kada se zapitate da li to što vas vaša deca gledaju dok ste bez odeće može nekako da utiče na njihov razvoj, ili ipak ne može, ali prosto nije prikladno? Ili je to normalno i nema razloga da brinete?

Povezane vesti

Naravno, na kraju se sve svede na to kako se vi osećate i prema svom osećaju treba i da postupite, ali svakako je korisno znati i šta povodom toga kažu stručnjaci.

Terapeut Lin Frejli za porodični portal Roomper.com rekla je da to što vas deca viđaju bez odeće ne može negativno da utiče na njih.

"Nekoliko istraživanja rađeno je na ovu temu i sva su pokazala da deca pred kojom roditelji nisu bili opterećeni i u grču dok se presvlače ili prolaze iz sobe u sobu bez skrivanja, pta više, od toga imala samo koristi", rekla je ova terapeutkinja.

Ona je objasnila da je kod te dece bilo izraženo samopoštovanje, da su rasterećeni u pogledu svog fizičkog izgleda, kao i da su privrženiji i povezaniji sa svojim roditeljima u odnosu na decu od kojih se roditelji skrivaju.

Na ovu temo govorili su i roditelji, a većina njih nije videla problem, poput Beti,mame dve devočice.

"Moje devojke imaju 6 i 5 godina i šetam se gola pred njima, i nisam primetila da im je neprijatno", rekla je ova mama.

Još jedna, Meridit, mama devetogodišnjih blizanaca, dečaka i devojčice, složila se sa njom.

"Još uvek nisam primetila da im je neprijatno", rekla je. 

  Foto: Shutterstock

Neki roditelji smatrali su da to ima veze sa uzrastom, ali i sa polom dece, pa je tako jedna mama dva dečaka rekla kako pre nije sa tim imala problem, međitim, kako su njenu sinovi rasli počela je da se oseća pomalo neprijatno.

"Kada sam čula svog desetogodišnjaka da se sa svojim drugarima šali i komentariše na temu žesnkog tela i devojčica, osetila sam da je vreme da pred njim moram da budem pažiljivija", rekla je Vendi.

Povezane vesti

Mnoge mame misle i da to što ih deca vide bez odeće može biti veoma edukativno za njih jer njihov dom savršeno mesto gde mogu da vide kako izgleda zdravo i realno ljudsko telo bez fotošopa.

"Imam dve devojčice, uzrasta od 3 i 9 godina i one me sa vremena na vreme vide golu (uglavno zato što imaju nešto da mu kažu baš onda kada se tuširam). Nikada se nisam osećala neprijatno u tim trenucima jer želim da se i one osećaju dobro u svom telu, a ne da im šaljem poruku da treba da se skrivaju", rekla je jedna mama.

Povezane vesti

Terapeutkinja Frejli zaključuje da ukoliko pratite i osluškujete signale koje vam šalju vaša deca, shvatićete kada je vreme da počnete da se prikrivate. Roditeljska je odgovornost i važno je da prepoznate kada počnu da se osećaju nelagodno.

I bračni savetnik i psihijatar, dr Vajat Fišer, slaže se sa ovom tvrdnjom i dodaje da roditelji uglavnom znaju kada je pravo vreme, ali on svakako savetuje da to bude onda kada oni počnu ozbiljno da se interesuju za polne organe.

"To su trenuci kada deca postavljaju mnogo pitanja, a odgovore koje im budete davali u tom trenutku, oni još uvek neće moći da razumeju. Pored toga, deca nemaju osećaj, pa kada primetite da mnogo gledaju, praktično "zure" u to što ih zanima, i onda više nije primereno da pred njima šetate bez odeće", kaže on.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica