Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj ličnosti i vaspitanje: 6 razloga zbog čega je važno da se dete igra samo

Iako roditelje često grize savest kada nisu u mogućnosti da u svakom trenutku budu uz dete, oni im ustvari time čine dobro, a evo i zbog čega...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji često osećaju krivicu kada ne uspeju da posvete dovoljno vremena svom detetu i da se sa njim igraju onoliko koliko bi želeli.

Naravno da je igra sa decom poželjna jer je to način da se sa njima povežemo, ali i u tome treba pronaći meru, i ostaviti mališane da se ponekda zabave i sami sa sobom.

Povezane vesti

Postoji velika razlika između zanemarivanja deteta, i davanja detetu prostora da ima vreme samo za sebe. A evo i šest razloga zbog čega je to vazno.

1. Uče da organizuje svoje vereme

I kasnije u životu veoma je važno biti organizovan i samostalan, da niko ne mora stalno da vas podeća šta dalje treba da radite. Iako dete nikada ne može ceo dan da bude potpuno nezavisno, u samostalnoj igri ipak može da nauči šta je 'vremenski okvir' i kako se u njemu funkcioniše. Odnosno, u dečjem svetu, znaće da li ima dovoljno vremena da sagradi dvorac ili da pročita knjigu.

2. Razvijaju maštu u kreativnost

Igrajući se samo, dete će mnogo više razvijati maštu i kreativnost, nego kada se igra sa nekim, pogotovo odraslim. 

Povezane vesti

3. Život nije samo zabava

U životu neće u svakom trenutku imati nekoga pored sebe sa kim će moći da razgovaraju, da se igraju i šale. Biće perioda i kada će nekoliko sati, ili čak nekoliko dana biti prinuđeni da se igraju sami. Iako će se možda osećati usamljeno, to je veoma važna lekcija za njih. Osim što će naučiti da preispituju sebe, naučiće i više da cene zabavne dane.

 Foto: Shutterstock

4. Naučiće da čine lepe stavri za sebe i uživaju u tome

Zar nije divan osećaj kada radite nešto samo za sebe, nešto u čemu uživate? Deca treba da nauče da je zapravo predivno biti sam sa sobom, i da to ne znači da je čovek usamljen. I da mogu da rade sami neke stvri za sebe, a ne da čekaju da ih neko zabavi i da im neko drugi ulepša dan.

5. Uče sami da rešavaju probleme

Kada detetu date prostora da bude nezavisno, i kada mu se dogodi nešto neočekivano, ono dobija mogućnost da samo smisli rešenje. Nije ni važno da li je unutra ili napolju, ili se igra sa igračkama, svuda može da se nađe prilika da vaše dete samo reši neki problem, a da ne mora da se obrati vama ili nekom drugom za pomoć.

Povezane vesti

6. Znaće šta znači 'dati nekome prostora' i zbog čega je to važno

Kada sledeći put kažete vašem detetu da vam treba vremena da nešto uradite, da završite neki posao, operete sudove ili samo da malo predahnete, vaše dete će vas razumeti i znaće zbog čega vam je to potrebno. Znaće da je važno da se poslovi završavaju na vreme i da je važno rešavati probleme na vreme. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica