Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedijatri upozoravaju: Deformiteti zbog korišćenja mobilnog telefona mogu da budu ozbiljni

Na sistematskim pregledima, lekari u Srbiji sve češće otkrivaju deformitete kod dece koje izaziva prekomerno korišćenje mobilnog telefona.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Na sistematskim pregledima širom zemlje lekari nedeljno otkriju barem petoro učenika sa deformisanim palcem i kažiprstom, ali i mišićima vrata.

Prema rečima pedijatara, sve to je posledica besomučnog tipkanja po tastaturama i sedenja u neprirodnom pogrbljenom položaju prilikom korišćenja mobilnih telefona.

Povezane vesti

Statistika pokazuje da su iskrivljeni prsti kod dece postali češća pojava čak i od tradicionalnih deformiteta - ravnih tabana i krive kičme.

Posledice mogu biti ozbiljne

Ovaj problem kulminirao je nedavno kada je u odeljenju drugog razreda jedne novobeogradske škole na rutinskom sistematskom pregledu otkriveno da skoro polovina učenika ima iskrivljene prste, dok su kod dvojice đaka palčevi i kažiprsti bili veoma ozbiljno deformisani.

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je da i sam nedeljno naiđe barem na petoro dece koja imaju iskrivljene tetive i upaljene zglobove na prstima.

"Iskrivljeni palčevi i kažiprsti predstavljaju masovnu pojavu kod dece, maltene veću i od ravnih tabana i krive kičme. Nedeljno mi se javi barem petoro dece sa tim problemom. Žale se na veoma jak, nesnosan bol u prstima, pošto im se od silnog tipkanja na tastaturi telefona upale tetive i zglobovi. Onda dođe do deformisanja prstiju i ako se na vreme ne reaguje, posledice mogu da budu strašne", upozorava pedijatar.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, tetive se lečenjem mogu ispraviti, ali ima i ozbiljnih slučajeva, gde oporavak traje i po nekoliko meseci.

"Pomoću fizikalne terapije tetive se isprave i onda se mogu izbeći ozbiljnije posledice. Međutim, ukočenost tetiva može biti jaka, pa lečenje može trajati i po nekoliko meseci, uz opasnost da prst ostane trajno deformisan. Zbog toga roditelji moraju svojoj deci ograničiti pristup tabletima, telefonima i video-igricama", kaže dr Milićević i dodaje da uz problem krivih prstiju kod dece dolaze i problemi sa vratom.

 Foto: Shutterstock

"Dok čačkaju telefon, klinci sede u potpuno neprirodnom položaju, savijene kičme i pogrbljeni. Mnogima se zbog toga upale mišića vrata, a u težim slučajevima i deformišu. Tako sam nailazio na decu koja istovremeno imaju krive prste i vratove. Tada znamo da su za to isključivo krivci mobilni telefoni".

Povezane vesti

Kvare i telo i duh

Specijalista školske psihologije Biljana Lajović kaže da prekomerna upotreba mobilnih telefona deci narušava i fizičko i psihičko zdravlje.

"Posledice nisu samo u deformisanim prstima, već i iskrivljenom vratu i kičmi, a psihološki faktor je posebna stavka. Naime, dečja komunikacija se svodi samo na jedan kanal, virtuelni", rekla je Biljana Lajović.

Kako pomoći detetu

Nametnuti deci više slobodnih aktivnosti, motivisati ih na druženje sa vršnjacima, izabrati detetu neki hobi, ograničiti vreme korišćenja telefona, posvetiti detetu više pažnje.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica