Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tinejdžeri i zaljubljivanje: Kako da prva ljubav ne bude bolna

Iako je za vas još uvek dete, kada se vaš tinejdžer zaljubi, njegova osećanja su prava, i ne treba ih omalovažavati i umanjivati, nego sa njim treba razgovarati na pravi način.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ako budete dovoljno srećni da vam vaš tinejdžer kaže nešto iz svog 'privatnog' života, nemojte to zanemarivati, shvatite to kao signal da mu je potrebna pomoć. 

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u razgovoru sa vašim zaljubljenim tinejdžerom:

Razgovarajte o tome kako se oseća

Jedna od prvih stvari o kojou bi trebalo da razjasnite vašem detetu je da za je za vezu punu ljubavi potrebno da poznajete partnera. Moguće je da mu neće biti jasno jer se tinejdžeri zaljubljuju i u osobe koje vide na televiziji, ali budite strpljivi. Objasnite kako leptirići u stomaku jesu predivan osećaj, ali da je to samo malo deo ljubavnog odnosa. 

Ono što može da bude posebno 'bolno' mladoj osobi su neuzvraćene emocije. 

U tom slučaju, savetujte ih da se neobeshrabre, ali da je važno da im objasnite da postoje osobe koje možda nisu vredne njihovog truda.

Povezane vesti

Samopouzdanje

Tinejdžerske ljubavi veoma retko su dugotrajne, ali mogu da donesu neke porbleme koji mogu da ostave trajne posledice i da vašem detetu stvore nesigurnost, pogotovo ako 'ljubav' nije uzvraćena. Iz tog razloga je veoma važno da budete oprezni kada primetite da vaš tinejdžer gubi samopouzdanje, i o tome sa njim razgovarate.

Mobilni telefon

Ono što najčešće smeta članovima porodice je prekomerno korišćenje mobilnog telefona. Ukoliko postoji simpatija u životu vašeg deteta, budite sigurni da se, doslovno, neće odvajati od telefona.

Međutim, morate biti pažljivi, iako je veoma simpatično, obaveštavanje prijatelja o trenutnoj situaciji i prenošenje 'šta je ko kome rekao', kao i beskonačna dopisivanja sa simpatijom, sve to ipak može uticati na neke druge obaveze koje moraju da se ispune. 

 Foto: Shutterstock

Kompromis

Kako bi izbegli svađu, pokušajte da napravite kompromis, jer će svaka vrsta zabrane biti kontraproduktivna. Ako na primer vaš tinejdžer želi da ide na sastanak ili u bioskom sa momkom odnsono devojkom, kako bi bili sami, a vi mislite da su za to premaldi, nemojte odmah da pribegavate zabranama. Predložite, na primer, da pozovu bar još jedan par iz društva. 

Povezane vesti

Budite dobar slušalac

Iako znate da ono što priča vaš tinejdžer nema previše smisla, i osećate potrebu da mu kažete kako nešto nije važno, ili nije vredno - izbrojte do deset. Slušajte vašeg tinejdžera šta ima da vam kaže. Obratite pažnju na sve šta vam priča u vezi sa simpatijom. Osećaj da ga razumete može veoma pozitivni će uticati na njega.

Ovo je veoma važno, jer primedbe i kritike mogu da dovedu do toga da vaše dete prestane da vam priča vama. Morate biti rame za plakanje, osoba koja ih podržava, ali i neko ko daje prostora onda kada im je to potrebno.

Povezane vesti

Zdrava osnova za dalje

Prvo zaljubljivanje, i prva veza mogu ostaviti zaista dubog tragu u životu vašeg tinejdžera, i dosta uticati na njegovo samopouzdanje. Gotovo je izvesno da će ta prva ljubav biti bolna, u očima vašeg tinejdžera možda čak i veoma tragična, ali kada na pravi način prevaziđete taj prvi put, velika je verovatnoća da ulazak i u neke kasnije, ozbiljnije veze, za vaše dete neće predstvaljati stres. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica