Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratovi, terorizam i nasilje: Kako da razgovarate o dnevnim vestima sa tinejdžerom

Ubistva, teroristicki napadi, prirodne katastrofe, vesti o nestaloj deci i pucnjavama mogu biti uzmenirujući i za odrasle, a kamoli za decu i nemoguće ih je u potpunosti zaštititi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U današnje vereme deca lako dolaze do svega što ih interesuje, i ta njihova konstantna potreba za informisanošcu dovodi ih do zastrašujućih video snimaka, postova, blogova i aplikacija koje se nalaze se na njihovim mobilnim telefonima i kompjuterima. Najcešce je roditeljima nemoguće da odmah reaguju, racionalizuju i objasne situaciju svojoj deci.

Povezane vesti

Zajedničko filtriranje izvoraDeca u određenom uzrastu prirodno nisu u stanju da procene koji izvor ima kredibilitet, a koji ne. Čak i oni stariji, tinejdžeri, koji mogu da razumeju trenutna dešavanja, ne mogu da procene pouzdanost izvora, ali i zbog njihovog tinejdžerskog pogleda na svet, često ne mogu ni da procene ozbiljnost ili neozbiljnost situacije.

Ono što je sigurno, ne vezano za uzrast deteta, neke vesti mogu ozbiljno emotivno da utiču na njih. Mogu da osećaju strah, zabrinutost, bes, čak i krivicu i taosećanja se u njim dugo zadržavaju.

Šta roditelji mogu da urade?

Saveti za roditelje dece svih uzrasta

- Kontrolišite sopstvene reakcije - deca posmatraju vas kako primate vesti i preuzimaju vaš pristup. Ukliko vi ostanete smireni i racionalni, i oni će.

Povezane vesti

Saveti za roditelje dece od 8 do 12 godina

- Dobro procenite zrelost i temperament svog deteta - mnoga deca mogu da se nose sa svakodnevnim vestima i da o njima diskutuju, međutim ako je vaše dete preemotivno, potrudite se da ipak bude što manje izloženo nepotrebnom stresu koji izazivaju vesti i TV emisije. 

- Budite otvoreni za pitanja i razgovor - u ovim godinama mnoga deca su još uvek u procesu izgradnje svojih moralnih načela. Iz tog razloga možda ćete morati najpre da im objašnjavate osnovne stvari koje uključuju religiju ili ljudska prava, pre nego što pređete na konkretan problem. Prilikom takvog razgovora morate biti veoma oprezni kako detetu ne bi nametnuli vaš stav, nego mu samo pomogli da da izgradi svoj. Ovo je takođe idealan trenutak da ispitate dete o njegovim trenutnim stavovima, jer su to godine u kada još uvek možete uticati na dete ako neke stvari vidi pogrešno.

Povezane vesti

- Zajedno filtrirajte - ukoliko vaša deca imaju slobodan pristup internetu, obavezno izdvojte vreme da ponekada zajedno surfujete. Tada mu objašnjavajte na konkretnim primerima i zajedno filtrirajte izvore.

Saveti za roditelje tinejdžera

- Budite pristuni - sigurno je da će vaš tinejdžer da dolazi do informacija i kreira svoje mišljenje i nezavisno od vas, tako da bi bilo poželjno da kroz razgovor prvo saznate šta vaše dete već zna, a onda razgovarajte na "istom nivou". Nepoštovanje njihovog stava učinice da se vaš razgovor odmah prekine.

Povezane vesti

- Pustite ih da se izraze - mnogi tinejdžeri veoma intenzivno reaguju na vesti, a neki ih doživaljavaju i lično, i strahuju za sopstvenu bezbednost. Započnite razgovor, ali nikako ne umanjujte osećanja vašeg tinejdžera i ne govorite mu da "umišlja".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica