Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, ovaj metod vaspitanja nikako ne bi trebalo da primenjujete

Metoda vaspitanja dece u današnje vreme je zaista mnogo, a neke od njih mogu da imaju veoma loše posledice po dete. Evo šta bi trebalo da izbegavate...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Uprkos savetima i mišljenjima mnogih stručnjaka i psihologa, većina roditelja želi da vaspitava svoje dete kao što su njega njegovi roditelji vaspitali. Šta je tu najveći problem?

Problem je što se vremena menjaju, i što su se metodi kojima su oni bili vaspitani od strane svojih roditelja, takođe s vremenom promenili. 

Svaki roditelj, bez sumnje, želi najbolje za svoje dete i tu nema nikakve zamerke. Međutim, većina tu želju poistovećuje sa ciljem da njegovo dete bude bolje i uspešnije od njega, ne shvatajući da svom detetu tako stvara veliki pritisak u vremenu u kojem su već mnoge društvene lestvice ka uspehu i cilju postavljene mnogo visoko.

Povezane vesti

Roditelji smatraju da je u njihovo vreme, kada su oni odrastali, bilo bolje, pa tako pokušavaju da pravila i navike iz svog odrastanja primene na svoje dete. Nekritički stav prema takvim pravilima, po principu “copy/paste“ primenjuju pravila svojih roditelja u vaspitanju dece, ne razmišljajući o mogućem neslaganju sa današnjim shvatanjima.

Priče koje počinju sa "U moje vreme...", "E, da sam ja to rekla svojim roditeljima" i slične, su velika greška, te takav metod uopšte nije primenljiv na današnjim generacijama.

Povezane vesti

"Vremena su se promenila, današnja deca žive bitno drugačije nego što su to činile ranije generacije. Uzori, uticaji i modeli o tome šta i kako treba dolaze pre iz okruženja ili medija, nego iz porodice. To naravno ne znači da je porodica bez uticaja i da bi roditelj trebalo da digne ruke od deteta, ali poziva roditelja da u saradnji sa detetom pronađe način i model kako da ono što je njemu/njoj poznato prilagodi potrebama deteta i savremenog trenutka", objašnjava psiholog i porodični terapeutRadmila Vulić-Bojović.

Shodno tome, mnogi roditelji nesvesno srljaju u greške u roditeljstvu i tako upadaju u konflikte sa decom ili ih karakterišu neposlušnima. Pritiskom modernog doba očekivanja od dece postaju veća, pa im tako dodatan pritisak od strane roditelja i zapovedni stav da jedino što se računa je uspeh, ne ostavljaju previše prostora za slobodu i lične izbore. 

Povezane vesti

"Helikopter roditeljstvo" je roditeljstvo kojeg karakteriše želja roditelja da dete i posle škole ima što više vanastavnih aktivnosti. Časovi stranih jezika, školice sporta, treninzi, muzička škola, jesu pozitivne stvari u sazrevanju i obrazovanju deteta, ali današnji roditelji "bombardovanjem" što više aktivnosti ne shvataju da dete neće biti bolje od ostalih, jer mala glava neće moći da se fokusira, već će ono biti rastrgnuto na sve strane. 

"Greška nastaje kada je roditelj previše investiran u dečiji život, najčešće zapostavljajući svoj i konstantno nadgleda, monitoriše, kontroliše i određuje šta će dete i u kom trenutku raditi", nastavlja Radmila i dodaje da se tu pre svega misli na gomilu obaveza i vanškolskih aktivnosti koje su bitne roditelju, ali ne nužno i detetu. "Pre ili kasnije dete počinje da izbegava obaveze i beži, a tada nastaju pravi problemi".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica