Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za roditelje maturanata: Kako podržati dete u donošenju odluka o daljem obrazovanju?

Vreme prijemnih ispita kod roditelja donosi mnoga teška pitanja, a između ostalih - na koji način možete podržati dete u donošenju odluke o nastavku školovanja. Kako to da uradite, savetuje psihološkinja Nacionalnog centra Evropske ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

S obzirom na činjenicu da je današnje tržište rada veoma promenljivo, želite da vaše dete napravi "pametan izbor" koji će voditi materijalnoj situiranosti u kasnijem životu, a istovremeno ste svesni da je važno da izabrano zanimanje odgovara detetovim interesovanjima. U takvoj situaciji odmeravanje podrške može biti izazov - do kog nivoa se umešati u proces donošenja odluka, a koliko prepustiti detetu?

Donošenju odluke o izboru zanimanja prethodi više faza koje se međusobno prepliću. Na prvom mestu, to je samospoznaja veština i interesovanja i informisanje o savremenom tržištu rada, oblastima rada i konkretnim zanimanjima, a zatim i istraživanje raspoloživih mogućnosti i pravljenje izbora. Tokom celokupnog procesa, roditelji su važna podrška i postoji više načina na koje se mogu uključiti u pomenuti proces.

Motivišite dete za učenje i uključivanje u raznovrsne aktivnosti

Uključivanjem u različite oblike učenja (nastavne i vannastavne aktivnosti, kursevi, obuke, volontiranja i druge aktivnosti), dete oprobava sebe u različitim aktivnostima i situacijama i tako proverava svoja interesovanja, znanja i veštine. Pri tome, važno je da ukažete detetu na značaj i korist od ovih aktivnosti i da podstičete žar za učenjem i saznavanjem, jer je unutrašnja motivacija efikasnija i dugotrajnija od spoljašnjih motiva (ocene, nagrade, kazne, zabrane).

Povezane vesti

Pomozite detetu da proceni svoje karakteristike

Razgovor sa detetom o iskustvima, tipičnim ponašanjima i načinima komunikacije, omogućava mu da prepozna svoje osobine, interesovanja, stečena znanja i veštine. Cilj ove razmene nije da vaše dete i vi imate isto viđenje, već da posluži kao poligon za detetovo razmišljanje o sebi.

Zajednički pretražujte informacije o karijernim i obrazovnim mogućnostima

Zbog svog iskustva, odrasli stiču više uvida u aktuelnosti na tržištu rada - kako se odvija poslovanje, koja zanimanja su zastupljena, koja nova zanimanja se razvijaju. Ipak, pitanje je u kojoj meri su te informacije celovite, tačne i pouzdane. Zato je dobro da podržite i podstaknete dete da se informiše kroz različite izvore (poseta ustanovama, informisanje u školi ili nacionalnoj službi za zapošljavanje, sajtovi, baze poput obrazovanje.rs). Veština traganja i odabira relevantnih informacija veoma je važna, potrebna je u mnogim poslovima i prilikom donošenja različitih odluka u životu, tako da veština kojom danas podučavate svoju decu, sutra im može koristiti na fakultetu, poslu i svakodnevnom životu.

Povezane vesti

Podržite dete u donošenju odluke

Kao roditelji, možda već imate viziju budućeg zanimanja vašeg deteta, ali je moguće da vaše dete i vi tu viziju ne delite. Za dalju motivaciju i zadovoljstvo kao i za razvoj odgovornosti, važno je da dete prođe kroz proces donošenja odluke i da veruje u svoj izbor. Roditelji, nastavnici i drugi mogu biti važna podrška u ovom procesu, ali podršku treba pažljivo odmeriti. Tehnika koju možete primeniti jeste da dete i vi zasebno napravite listu zanimanja koja smatrate odgovarajućim i argumentujete svoje izbore, a zatim isto uraditi za izbore drugog. Očekivani rezultat nije da se sa detetom složite u pogledu izbora, već pre da mu pomognete da osvesti sve aspekte važne pri izboru zanimanja/srednje škole/studijskog programa.

Dogovorite načine sprovođenja odluke u delo

Nakon što dete donese odluku, sledi čitav niz daljih pitanja koja se tiču sprovođenja te odluke, kao što su dogovor oko finansija i načina vaše podrške detetu u pripremi. Iako dete ima najveću odgovornost za organizaciju vremena i proces pripreme za prijemni/završni ispit, vi možete pomoći tako što ćete preslišati dete, organizovati probni prijemni ispit, ili samo biti emotivna podrška u celom procesu. Važna podrška je i organizovanje porodičnih aktivnosti razonode kako bi se smanjio nivo stresa kod deteta. Takođe, s obzirom da je ovaj period stresan i za roditelje, dobro je da organizujete i podršku za sebe - popričajte sa prijateljima, potražite savet od ljudi koji su prolazili kroz slično iskustvo, nađite način da se opustite i skrenete misli.

Povezane vesti

Na kraju, imajte u vidu da je donošenje odluka veština koja se može naučiti i da je za vaše dete ovaj trenutak značajan i u razvojnom smislu. Izbor srednje škole ili studijskog programa su prvi koraci u daljem karijernom razvoju, a to iskustvo može pripremiti dete za buduće odluke i izazove.

Psihološkinja Nacionalnog centra Evropske mreže za karijerno vođenje i savetovanje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica