Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite udarce: Kako da naučite dete da kontroliše bes

Deca često koriste pokrete tela kako bi izrazili emocije, ali kada njihova agresivnost počne da povređuje ostale, vreme je da joj se stane na put.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako da smirite dete i pomognete mu da nauči da kontroliše svoj bes, savetuju stručnjaci sajta "About parenting"...

1. Zaustavite udarce

Ako primetite da dete frustraciju iskazuje udarcima, odmah ga sprečite u tome. Uhvatite ga za ruku i, ako je potrebno, izbacite iz prostorije. Čvrsto i odgovorno mu saopštite da prestane da se ponaša tako, ali ne podižite glas i ne pokazujte bes i ljutnju.

2. Zadžite kontrolu

Ako na dečiji bes i udarce odgovorite na isti način, razvićete kod deteta upravo ono ponašanje sa kojim nastojite da se suočite i da ga iskorenite. Stoga, ostanite mirni i sabrani koliko god to bilo teško u određenoj situaciji.

Povezane vesti

3. Razgovarajte sa svojim detetom

Kroz razgovor sa detetom otkrijte koji su razlozi samog udaranja. Da li je ljuto ili umorno? Da li traži pažnju ili isprobava granice vaše tolerancije? Pitajte ih kako se osećaju povodom udaranja i da li ramišljaju kako se oseća onaj koga su udarili. Pokušajte da ga ubedite da svoje negativne emocije iskazuje rečima, a ne agresivnim ispadima. Objasnite im da udarci mogu povrediti ljude, kako fizički tako i još važnije, emotivno. 

4. Koristite pozitivno potkrepljenje

Pozitivno potkrepljenje zaista deluje. Kada primetite da vaše dete iskazuje emocije na ispravan način, obavezno ga pohvalite! Stavite mu do znanja da poštujete njegov trud. Možete čak razmotriti i način nagrađivanja koji će kod dece doneti još znatno bolje rezultate.

Povezane vesti

5. Uradite svoj deo

Pokušajte da odagnate mrzovolju od svog deteta i gledajte da kvalitetno organizujete njegovo vreme. Suprotno bi moglo dovesti do nediscipline i lošeg ponašanja koje se kod dece može manifestovati između ostalog i učestalim udaranjem.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica