U najvećem broju slučajeva, najbolje je udaljiti dete iz aktivnosti u kojoj se trenutno nalazi i dati mu mogućnost da postepeno umiri svoje ponašanje. Ova tehnika, poznata kao "odlazak u ćošak", dokazano je efektivna i predstavlja nenasilan vid oblikovanja dečijeg ponašanja na bolje, piše najuticajniji roditeljski portal BabyCenter.com.

Šta je ustvari "odlazak u ćošak"?

Najpre je važno naglasiti da ovo nije kazna, već mogućnost za vaše dete da nauči kako da kontroliše sopstvenu frustraciju. Kada ga uputite "u ćošak" ili ga na bilo koji drugi način isključite iz aktivnosti koju obavlja, ono će samo sedeti nekoliko minuta, a to će mu omogućiti da se primiri. Bilo kakva pažnja koja bi došla od vas - bilo pozitivna ili negativna - samo može doprineti nastavku neprimerenog ponašanja.

Kada je u redu udaljiti dete od aktivnosti kojom je trenutno zaokupirano?

Potrudite se da to činite iz pravih razloga. Sačuvajte ovaj metod za momente kada dete pokušava da udari vas ili nekog drugog, a ne kada jednostavno plače - tada je obično samo razočarano. U tom slučaju, najbolje što možete učiniti je da porazgovarate sa njim i saznate šta nije u redu.

Ponekad, sve što je vašem detetu potrebno jeste minut tišine i kutak u kome će moći da se sklupča i relaksira. "Odlazak u ćošak" osmišljen je tako da i vama pomogne da vaspitate dete uz pomoć pozitivnog primera, umesto što biste mu uzvratili na isti način - vikom ili plačem.

Najčešće greške koje roditelji prave kada je dete nemirno

Obično se javljaju dve - roditelji ili viču na dete ili jasno pokazuju da su ljuti. Potrudite se da vaše reakcije budu smirene i kratke, pa makar bili primorani da ih odglumite. Kada je pauza od igranja završena, zagrlite vaše dete i omogućite mu da se oseća voljeno čak i kada zna da je nešto skrivilo.

Razmislite da li je vaše dete dovoljno odraslo za metod "odlaska u ćošak"

Maloj deci je obično teško da se zadržavaju u istom mestu duže vreme, tako da bi trebalo početi sa primenjivanjem ovog principa tek nakon drugog rođendana deteta. Tada je ono u mogućnosti da raspozna i zapamti šta je dobro, a šta ne bi trebalo da radi. Takođe, "odlazak u ćošak" najbolje funkcioniše ukoliko detetu prethodno objasnite zbog čega ste ga udaljili od određene aktivnosti. 

Smirivanje ne mora uvek da podrazumeva stajanje u ćošku

S obzirom da je vaš cilj da detetu predstavite samu ideju o nametnutom "odlasku u ćošak", kao i da promenite njegovo ponašanje u datom momentu, vrlo je važno da ne očekujete previše od njega - da sedi samo kako mu vi to dozvolite, uvek na istom mestu i slično.

Umesto da ga "vezujete" za određeni deo prostorije, dopustite mu da se smiri tu gde već jeste.

Ne očekujte previše

Kao što ste i sami primetili, deca su po prirodi vrlo entuzijastična, energična i hiperaktivna - ne drži ih mesto. Testiranje vaših granica i razumevanje vaših reakcija, iznova i iznova, primarna je stvar koju deca pokušavaju da razumeju u procesu spoznavanja sveta oko sebe. Iz tog razloga, upornost, ali i strpljenje trebalo bi da budu vaše ključne alatke.

Takođe, bićete primorani da eksperimentišete sa različitim tehnikama "odlaska u ćošak", kako biste saznali šta najbolje funkcioniše u vašem jedinstvenom odnosu sa vašim detetom.