Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profesor Ronald Pajs: Decu ne treba kažnjavati čak ni 'blagim' ćuškama

Ugledni profesor njujorškog Državnog medicinskog univerziteta smatra da fizičko kažnjavanje deteta nije efikasan oblik disciplinovanja, a čak može biti i jako štetna metoda...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Profesor njujorškog Državnog medicinskog univerziteta dr Ronald V. Pajs nema dilemu: decu ne treba kažnjavati čak ni “blagim” ćuškama. O toj temi on je pisao za stručni časopis “The Conversation”. 

“Kao psihijatar, ne mogu da ignorišem sve veći broj dokaza da fizičko kažnjavanje, uključujući i udarce po guzi, mogu ozbiljno uticati na mentalno zdravlje deteta”, piše on. 

Povezane vesti

Njegovo mišljenje potvrđuje i istraživanje Nacionalne asocijacije pedijatrijskih sestara SAD iz 2011. koje je pokazalo da fizičko kažnjavanje može podstaći razvoj impulsivnog i nedruštvenog ponašanja kod deteta, koje kasnije u odraslom dobu može biti sklonije nasilnom ponašanju. 

Dr Pajs navodi i istraživanje Američke akademije za dečju i adolescentnu psihijatriju iz 2012. koje je pokazalo da “iako fizičko kažnjavanje možda trenutno može poboljšati ponašanje deteta, dugoročno gledano, ono je vrlo neefikasno i povezuje se sa povećanom agresivnošću i smanjenom sposobnošću usvajanja adekvatnog ponašanja”. 

Ukratko, ćuška može trenutno pomoći, ali je neefikasna, a verovatno i štetna na duže staze, jer dete uči da je primena sile prihvatljiv metod rešavanja problema. 

“Ipak, roditeljima je potrebna profesionalna pomoć i edukacija radi smanjenja nivoa stresa i upućivanja na alternativne oblike kažnjavanja”, smatra dr Pajs.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica