Tata Dejv Vilis rođenjem petog deteta postao je nostalgičan i vratio se u svoje detinjstvo. Shvativši da je kao roditelj i sam često opterećen mnogim nevažnim stvarima, na svom blogu je napisao spisak stvari koje svako dete neminovno nosi iz detinjstva.

Ukoliko ste se zapitali šta je ono čega će se vaše dete sećati evo nekoliko stvari koja će im se sigurno urezati u pamćenje:

Trenuci kada su se osećali sigurno i zaštićeno (ili obratno)

Svako dete je u srcu ranjivo i potrebna mu je zaštita. Vaša deca će se pamtiti kada ste jurili čudovišta ispod njihovih krevetića ili ih čvrsto držali kada ih probudi košmar, ali takođe će pamtiti i kada vas je vaš temperament preobratio u čudovište od koga strahuju. Neminovno je da će nas deca ponekad videti ljute, ali trudite se da se uvek osećaju sigurno i zaštićeno kad god su u vašoj blizini.

Trenuci kada su imali svu vašu pažnju

Deca mere ljubav pre svega na osnovu pažnje koju im poklanjamo. Trenuci kada prekinete da radite nešto i sa njima izađete napolje da se dobacujete loptom ili jednostavno napravite čajanku na koju će biti pozvane sve mede i lutke, to je nešto što će im se urezati u sećanje celog života. Uvek nađite vremena za male stvari koje ćete raditi sa svojom decom, jer na kraju, to će biti trenuci koji su najbitniji.

Način na koji se vi i vaš partner ophodite jedan prema drugom

Deca svoj pogled na ljubav najvećim delom formiraju gledajući kako se mama i tata ophode jedan prema drugom. Trudite se da imate brak koji će im pružiti primer i zbog kojeg će i sami poželeti da jednog dana stupe u isti. Pružite im sigurnost koja dolazi iz vašeg odnosa punog poštovanja, ljubavi i komunikacije.

Vaše reči podrške i vaše reči kritike

Detetovo srce je poput cementa i utisci stečeni u najranijem detinjstvu se vremenom stvrdnu. Oni će zasnovati svoj osećaj identiteta, sposobnosti, pa čak i samopoštovanja, uglavnom na osnovu reči koje im upućujete u najranijem uzrastu. Deo našeg roditeljskog posla je da ispravimo i disciplinujemo, ali uvek se trudite da vaše reči budu izgovorene sa puno ljubavi, ohrabrenja i pozitivnosti.

Porodične tradicije 

Deca vole spontanost, ali takođe imaju i potrebu za previdljivošću. Oni će se uvek sećati bilo kakve tradicije koju vi sami stvorite, bilo da je to porodično gledanje filma nedeljom uveče ili igranje neke društvene igre, mesto na koje porodično putujete kada želite da pobegnete od gradske vreve i svakodnevnice, način na koji proslavljate rođendane i posebne događaje. Ovakve stvari ostaće zauvek u sećanju, a verovatno je da će i vaši unučići uživati u istim porodičnim aktivnostima.