Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samopouzdanje devojčica: 5 pogrešnih roditeljskih poruka o fizičkom izgledu

Pročitajte koje stvari roditelji najčešće rade i govore o svom fizičkom izgledu i tako nesvesno šalju pogrešnu poruku deci, posebno ćerkama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Današnji tinejdžeri su nezadovoljniji svojim fizičkim izgledom, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Ta nesigurnost pogotovo je izražena kod devojčica. Na nesreću, mnogi roditelji, a da toga nisu ni svesni, šalju svojoj deci pogrešnu poruku o sopstvenom izgledu, i tako ne bivaju uvek najbolji uzori za njih.   

Povezane vesti

1. Kritikujete sebe

Kada kritikujete spostveni fizički izgled, vi učite svoju ćerku da radi isto. Ako govorite stvari poput "Nemam šta da obučem, sve mi loše stoji" ili "Nikada neću obući kupaći u javnosti", kontraproduktivno delujete na ćerku.

Povezane vesti

Vaš odnos prema hrani će se takođe odraziti na vaše dete. Ako se kod vas javlja jo-jo efekat, ili jedete kada ste tužni, postoje velike šanse da će se i vašoj devojčici dešavati isto. Zato je veoma važno da uspostavite sopstvene zdrave navike i o sebi govorite pozitivno, bar u njenom prisustvu. 

2. Ne objasnite detetu razliku između "fotošopa" i prirodne lepote

Mediji šalju mnogo štetnih poruka tinejdžerima o njihovom izgledu. Magazini stalno stavljaju u prvi plan premršave modele. Reklamni prostor ispunjen je preparatima za mršavljenje i kozmetičkim proizvodima koji će učiniti da izgledate lepše. A u filmovima, mršavi ljudi, gotovo uvek su srećniji i uspešniji. 

Povezane vesti

Morate da razgovarate sa ćerkom o tim stvarima i da joj pomognete i objasnite da su reklame osmišljene tako da se igraju sa ljudskim slabostima. Objasnite joj kako fotografije koje viđa u časopisima nisu realne, i koliko filtera i programa se koristi prilikom obrade jedne naslovne strane. Naučite je kako da se ogradi od suvišnih informacija, i kako da na njih ne obraća pažnju.

3. Poredite se sa drugim ljudima

Ako poredite sebe sa drugim ljudima, i vaša ćerka će raditi to isto.

Šta god da govorite o vašoj komšinici koja zarađuje mnogo više nego vi, ili pričate kako vaša prijateljica ima manje bora, vašu naviku da se merite sa ostalima prenećete i na dete. 

Povezane vesti

Važno je da naučite ćerku da svoje telo ne poredi sa telima drugih devojaka. Naučite je da ne mora da bude mršava kao balerina ili da ima struk kao manekenka. Umesto toga pomozite joj da se fokusira na sebe i da iz sebe izvuče najbolje. 

Foto: Shutterstock

4. Dopuštate joj da bude stoga prema sebi

Tinejdžerke često govore stvari kao što su "Debla sam" ili "Pogledaj kako su mi butine debele u ovim farmerkama". Ali ako joj odgovorite samo sa "Nisi debela" ili "Prestani to da govoriš" nećete je naučiti kako da promeni svoj stav o sebi. Nego, potpuno suprotno, dodatno će osećati da umanjujete i ne poštujete njena osećanja. 

Povezane vesti

Naučite ćerku kako da razgovara sama sa sobom na lep način. Objasnite joj da nije zdravo da bude gruba prema sebi. Ohrabrite je da kritičnost zameni realnim stavovima. I uredu je ako ona misli da može bolje od toga, ali mora pri tome da bude uporna i pozitivna. Tako će steći i više samopoštovanja i samopouzdanja. 

5. Previše pažnje posevećujete izgledu

Ako često kometarišete izgled drugih ljudi, povećavate šanse da i ona bude osetljiva na izgled, kako svoj, tako i izgled njenih drugarica. Svaki put kada pokažete da ste primetili izgužvanu košulju prolaznika ili vi satima birate savršenu haljinu za izlazak, svojim ponašanjem učite vašu tinejdžerku da ljudima sudi prema izgledu.

Povezane vesti

Naučite vašu ćerku da je od fizičkog izgleda, mnogo važnije da bude dobar čovek. Objasnite joj da su lepo ponašanje i naporan rad stvari koje se cene kod ljudi. Ohrabrite je da se uključuje u aktivnosti u kojima će imati mogućnost da nekome pomogne i da se oseća dobro u vezi sa tim. Podstičite je da otkriva nove talente. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica